Βουλγαρία: «Επαναπατρισμός» για πλήρωμα πλοίου που είχε εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη από την αρχή του πολέμου

Τα μέλη του πληρώματος του βουλγαρικού πλοίου Tzarevna επέστρεψαν σήμερα στη Βουλγαρία, αφού είχαν εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος μετέφερε ένα βουλγαρικό κυβερνητικό αεροπλάνο και τους υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Βάρνας ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκεντσόβσκα.

Σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου που έγινε στο αεροδρόμιο της Βάρνας, κατέστη γνωστό ότι το πλήρωμα που διασώθηκε, ταξίδεψε αρχικά στο Σότσι με λεωφορείο και από εκεί μεταφέρθηκε στη Βάρνα. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, στο αεροπλάνο για τη Βάρνα επέβαιναν 14 Βούλγαροι και ένας Ουκρανός.

Πέντε μέλη του πληρώματος επέλεξαν να παραμείνουν στο Tzarevna, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου.

Η υπουργός Εξωτερικών Γκεντόφσκα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι βουλγαρικές αρχές διατηρούσαν καθημερινή επαφή με τον κυβερνήτη του πλοίου μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Την επιχείρηση διάσωσης χειρίστηκε το κέντρο επιχειρήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκπροσωπήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι βουλγαρικοί θεσμοί.

Η επικεφαλής της διπλωματίας στη Βουλγαρία τόνισε ότι αυτή ήταν μια εξολοκλήρου βουλγαρική επιχείρηση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με τη ρωσική όσο και με την ουκρανική πλευρά καθώς οι βουλγαρικές αρχές αναζητούσαν τρόπους για να σώσουν το πλήρωμα του πλοίου.

Δεύτερο βουλγαρικό πλοίο έχει εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ 

Η Γκεντσόβσκα, όπως αναφέρει το ΒΤΑ, διέψευσε τις αναφορές ότι η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, σημειώνοντας ότι οι βουλγαρικές αρχές δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί τους. Προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να διπλοελέγχουν τις πληροφορίες τους όταν μεταδίδουν τέτοιες ειδήσεις, καθώς η δημοσιογραφική κάλυψη επηρεάζει τις προσπάθειες διάσωσης.

Ένα μέλος του πληρώματος που είπε ότι ήταν βοηθός μηχανικός στο Tzarevna, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βάρνα ότι η κατάσταση που βίωσε δεν ήταν εύκολη, λέγοντας ότι το πλοίο δεν αποτελούσε άμεσος στόχος αλλά χτυπήθηκε από σκάγια. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος σημείωσε ότι το μόνο που ήθελε να πει είναι να ευχαριστήσει το βουλγαρικό συντονιστικό κέντρο και τη ρωσική πλευρά για την επιχείρηση διάσωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται τώρα σε ένα άλλο πλοίο με βουλγαρικό πλήρωμα, το Rojen, το οποίο έχει εγκλωβιστεί στο ουκρανικό λιμάνι του Τσερνομόρσκ λόγω των εχθροπραξιών που μαίνονται εκεί. Ο πλοιοκτήτης συνεργάζεται με τους κρατικούς φορείς στη Βουλγαρία. Το πλήρωμα αυτού του πλοίου διαθέτει προμήθειες τροφίμων για τρεις μήνες.

Ο βοηθός κυβερνήτης του Tzarevna, Βέσελιν Σλάβτσεφ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του πληρώματος αποβιβάσισταν μόνοι τους από το πλοίο και προσέθεσε ότι το βουλγαρικό πλήρωμα είχε καλή μεταχείριση στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον Σλάβτσεφ, το πλοίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ανέφερε ότι Σύροι ναύτες φιλοξενήθηκαν στο Tzarevna για λίγο, επειδή ήταν φοβισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter