Βουλευτικές εκλογές – Γαλλία: Δεν κερδίζει την αυτοδυναμία ο Μακρόν – «Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν…

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Μάλιστα η ίδια η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

Η Μπορν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, το βράδυ της Κυριακής, από τον τηλεοπτικό σταθμό BFM, λένε ότι η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα δήλωσε επίσης η πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τα σενάρια συνεργασίας

Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι με την προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Για τις έδρες που της λείπουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Επίσης θα μπορούσε να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και τώρα εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsit / Φωτογραφία Reuters