Βούχλενταρ: Έπεσε στα χέρια των Ρώσων η στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντονέτσκ – Αποσύρθηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις

Planet Labs Inc./via REUTERS

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Βούχλενταρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε η ομάδα δυνάμεων Khortytsia σήμερα, 2/10/2024, όπως αναφέρει ο Kyiv Independent.

«Η ανώτατη διοίκηση εξουσιοδότησε έναν ελιγμό για την απόσυρση μονάδων από το Βούχλενταρ προκειμένου να εξοικονομήσει προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό και να λάβει θέση για περαιτέρω επιχειρήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας υπερασπιζόταν το Βούχλενταρ, κλειδί για την ουκρανική άμυνα στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, για σχεδόν δύο χρόνια. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Βούχλενταρ άντεξε πολλές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να περικυκλώσουν την πόλη. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Βούχλενταρ την 1η Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι οι μάχες συνεχίζονταν.

Η πόλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά σημαντική για την τροφοδοσία των στρατευμάτων και των δύο πλευρών.

Το Βούχλενταρ είναι επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, με την ουκρανική βιομηχανική περιφέρεια του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Ντονέτσκ και την ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας.