«Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να πολεμήσουν την Ουκρανία – Τον Νοέμβριο οι πρώτοι ρίχνονται στο Κουρσκ» λέει ο Μπουντάνοφ [vid]

KCNA via REUTERS

«Έχουμε πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι …ορισμένοι βορειοκορεάτες αξιωματικοί βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί προσωρινά από τους Ρώσους εχθρούς. Έτσι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό», δήλωσε χθες Πέμπτη 17/10/2024 ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, βγάζοντας «στη σέντρα» την Βόρεια Κορέα.

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να σταλούν για να πολεμήσουν εναντίον μας» είπε ο Ζελένσκι, περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «πρώτο βήμα προς ένα Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ προχώρησε σε λεπτομέρειες, αναφέροντας πως 11.000 βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή στην ανατολική Ρωσία, για να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.

Κατά τον Μπουντάνοφ οι πρώτοι 2.600 βορειοκορεάτες θα σταλούν περί τις αρχές Νοεμβρίου στην περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία εισέβαλε στις 6 Αυγούστου ο ουκρανικός στρατός και έκτοτε ελέγχει μια ένα τμήμα της.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Yonhap, που ανεβάζει τον αριθμό των στρατιωτών που έφτασαν ή πρόκειται να φτάσουν στη Ρωσία στους 12.000.

Τις τελευταίες ώρες ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram και το X / Twitter κοινοποιούν και βίντεο που φέρεται να δείχνει βορειοκορεάτες στρατιώτες να μετέχουν σε γυμνάσια στη Ρωσία, χωρίς πάντως η αυθεντικότητα του βίντεο να έχει επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη Τρίτη ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ένα περίεργο περιστατικό, κατά το οποίο 18 στρατιωτικοί από τη Βόρεια Κορέα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Μπριάνσκ και Κουρσκ της Ρωσίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.