Βόρεια Μακεδονία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές – «Στοίχημα» η συμμετοχή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί αυτός που θα νικήσει έστω και με μία ψήφο διαφορά. Προϋπόθεση, το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%.

Αν το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας θα ασκεί προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%). Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 41,8%, το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό. Ελάχιστοι από τους απόδημους εκφράζουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις εκλογές.

Η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο αυξάνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, το οποίο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά περιορισμένο.

Ο νέος (ή η νέα) Πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.