Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δείχνει αποφασισμένη παρά τις αντιδράσεις να αποκαλεί τη χώρα της όχι με το Συνταγματικό όνομά της «Βόρεια Μακεδονία», αλλά «Μακεδονία». Σκέτο.
Η υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE νεοεκλεγείσα πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία, Σιλιάνοφσκα, δεν μοιάζει να πτοείται ούτε από το αιχμηρό σχόλιο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ούτε από την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας της.
Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο Twitter της σουηδικής πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία με ευχές για τη νέα πρόεδρο, η Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια Ν. Φραγκόπουλος, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.
Επιπλέον, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα ενδεχόμενα:
- είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας
- είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.
Η ανάρτηση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως:
«Η έλλειψη σεβασμού στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα.
Ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους κάνει άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα (ισχύει)».
Πηγές: Με πληροφορίες από Newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ