Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα πως ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέτασε φωτογραφίες των κύριων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά από τη χώρα.
Σε αντίδραση σ’ αυτή την εκτόξευση, την οποία η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα ανέστειλε εν μέρει μια στρατιωτική συμφωνία με τη βόρεια γείτονά της.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «είδε τις αεροδιαστημικές φωτογραφίες της αεροπορικής βάσης Άντερσον, του λιμανιού Άπρα και άλλων μεγάλων στρατιωτικών βάσεων των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον ουρανό πάνω από το Γκουάμ στον Ειρηνικό και ελήφθησαν στις 9:21 της 22ας Νοεμβρίου», μετέδωσε το KCNA, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.
#BREAKING North Korea says received images of US Guam airbase from spy satellite, official state media KCNA reports pic.twitter.com/Hn2e932fiV
— AFP News Agency (@AFP) November 22, 2023
Ένας πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ, ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδρομή «και έθεσε σε τροχιά το δορυφόρο Malligyong-1», είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο.
Η Βόρεια Κορέα προβλέπει να εκτοξεύσει και άλλους δορυφόρους «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» για να ενισχύσει τις δυνατότητές της να παρακολουθεί τη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.
«Η εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου είναι θεμιτό δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (σ.σ.: η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) για να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοάμυνάς της», υπογράμμισε το KCNA, την ώρα που η χώρα εκτιμά πως απειλείται από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το γενικό επιτελείο των νοτιοαμερικανικών ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε από την πλευρά του πως αναλύει αυτή την εκτόξευση και δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει ότι ο δορυφόρος τέθηκε πράγματι σε τροχιά. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης πως δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει «σ’ αυτό το στάδιο».
Η Κίνα απηύθυνε σήμερα έκκληση για «ηρεμία» και για «αυτοσυγκράτηση» προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη επιχειρήσει δύο φορές ανεπιτυχώς να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, τον περασμένο Μάιο και τον περασμένο Αύγουστο.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ