Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε με αψύ τρόπο στο πρόσφατο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον Κιμ Γιονγκ Ουν που θεώρησε απρεπές, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο «υποτροπής» του Αμερικανού προέδρου στην «άνοια του γεροξεκούτη» από την οποία πάσχει, κατ’ αυτήν: η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ εισέρχονται εκ νέου σε φάση ανταλλαγής ύβρεων και απειλών, ενώ απομένουν εβδομάδες πριν εκπνεύσει το κρίσιμο βορειοκορεατικό τελεσίγραφο για τη διπλωματία.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον ως τα τέλη της χρονιάς για να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο.
Η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα αλλάξει προσέγγιση εάν δεν λάβει νέα προσφορά, που να θεωρεί ικανοποιητική, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού.
Οι Τραμπ και Κιμ, οι χώρες των οποίων συγκρούστηκαν στον εξαιρετικά καταστροφικό πόλεμο της περιόδου 1950-1953, αντάλλασσαν συχνά προσβολές και απειλές για πυρηνικό αρμαγεδόνα το 2017, λίγο καιρό πριν από τη θεαματική όσο και ιστορική προσέγγισή τους.
Όμως οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση περιήλθαν, και παραμένουν, σε αδιέξοδο μετά την αποτυχία της συνάντησης κορυφής που είχαν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.
Κι έτσι ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στη Βρετανία, ότι η στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να είναι πιθανή.
Η αναθέρμανση της «κόντρας»
«Είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει να εκτοξεύει πυραύλους, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό τον αποκαλούσα “άνθρωπο-πύραυλο”», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας το παρατσούκλι που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά όταν αναφερόταν στον Κιμ.
Η απάντηση της Βόρειας Κορέας ήταν εξαιρετικά δηκτική χθες βράδυ, διά στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών Τσόου Σον Χούι, η οποία έκρινε πως οι δηλώσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου στερούνταν «ευγένεια έναντι της ανώτατης ηγεσίας» της Λαϊκής Δημοκρατίας.
«Θα πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο (…) αν σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν εσκεμμένα εκφράσεις που ανακαλούν εκείνες δύο ετών πριν, όταν μαινόταν πόλεμος λέξεων», πρόσθεσε η υφυπουργός, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Το πιο «ευτυχές» σενάριο κατ’ αυτήν θα ήταν το σχόλιο του Τραμπ να ήταν «φραστικό ολίσθημα» αλλά «το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό εάν επρόκειτο για σχεδιασμένη πρόκληση που μας βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη ονομαστικά στον Τραμπ, επανέλαβε μια προσβολή που είχε εξακοντίσει ο Κιμ το 2017, λέγοντας πως η επανάληψη των εκφράσεων που χρησιμοποιούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τότε θα μπορούσαν να «διαγνωστούν ως ένδειξη υποτροπής [του] στην άνοια».
Αντιδρώντας στη δήλωση του Τραμπ περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα ήδη διεμήνυσε την Τετάρτη πως, σε τέτοια περίπτωση, θα ανταποδώσει «τα ίσα σε όλα τα επίπεδα».
«Αιχμές» του Τραμπ
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως «έχουμε τον ισχυρότερο στρατό που είχαμε ποτέ και είμαστε μακράν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε αλλά αν πρέπει, θα το κάνουμε».
Το πρακτορείο ειδήσεων KCNA χρησιμοποιεί συχνά σε κείμενά του που συντάσσονται στα αγγλικά βαριές ύβρεις, εξεζητημένες λέξεις και εκφράσεις, ενίοτε πολυκαιρισμένες ως ξεχασμένες, όπως η λέξη «dotard» («γεροξεκούτης») με το οποίο απέδωσε δήλωση του Κιμ για τον Τραμπ.
Στο παρελθόν, είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους «μισοτελειωμένο», την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας «μάγισσα» και «πανούργα πόρνη», ενώ όταν αναφερόταν στον τέως Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποιούσε μια λέξη («mackerel»), η πρώτη σημασία της οποίας παραπέμπει σε ένα ψάρι, το σκουμπρί, αλλά παλιότερα παρέπεμπε επίσης στον προαγωγό στην αργκό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters