«Βόμβα» στη Λιβύη: «Δεν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές» ανακοίνωσε η Βουλή

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις εκλογές στην Λιβύη έγινε πραγματικότητα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η εκλογική επιτροπή της λιβυκής Βουλής δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας όσα έλεγαν οι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό είναι, ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν όρισε νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, γεγονός που «τινάζει στον αέρα» την διεθνή ειρηνευτική διαδικασία που υποστηρίζει ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που σημαίνει ότι η Λιβύη θα παραμείνει στο «χάος».

Τι αναφέρει η εκλογική επιτροπή του Κοινοβουλίου

Η επίσημη ανακοίνωση της αναβολής των προεδρικών εκλογών ήταν αναμενόμενη, λόγω των διαρκών διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες για την εκλογική διαδικασία, ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο είχαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις από ομάδες ενόπλων που αναπτύχθηκαν έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, που προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο «έκρηξης» ενός νέου γύρου εμφύλιας σύγκρουσης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της επιτροπής, που ήταν αρμόδια για την διεξαγωγή των εκλογών, αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου αναφέρει ότι: «Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Αβέβαιο το μέλλον της χώρας

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας. Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Αμφίβολο είναι και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από αυτή τον Σεπτέμβριο. Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από: Reuters / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία αρχείου Reuters