«Βόμβα» Πασινιάν: Η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν με προϋποθέσεις

Η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού, δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Αρμενία αναγνωρίζει 86,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Μπακού είναι έτοιμο να αναγνωρίσει 29,8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Τα 86,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εμείς μιλάμε για το θέμα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στη μορφή Μπακού-Στεπανακέρτ», είπε ο Πασινιάν.

Ο Πασινιάν ζήτησε επίσης διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι διαφορετικά το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να επιχειρήσει εθνοκάθαρση στην περιοχή.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού.

Παρά την παρουσία Ρώσων στρατιωτών, οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ και στα σύνορα των δύο χωρών παραμένουν συχνές και απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε έπειτα από τον πόλεμο που έχασε το Γερεβάν το 2020. Και η Ρωσία μοιάζει να δυσκολεύεται να ασκήσει την επιρροή της στους εμπολέμους, τώρα που οι πόροι της επικεντρώνονται στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters