Βόμβα Μπόλτον για τις σκοτεινές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν

Ένας κορυφαίος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ θα καλέσει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε αίτημα του Ερντογάν να παρέμβει σε ομοσπονδιακή έρευνα, αναφέρει ο ιστότοπος The Hill.

Ο Μπόλτον, στο πολυαναμενόμενο βιβλίο του για την θητεία του στη διοίκηση του Τραμπ, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να μπλοκάρει μια έρευνα για την τουρκική τράπεζα Halkbank, ενώ ελέγχονταν για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Τραμπ συμφώνησε να «φροντίσει τα πράγματα» και είπε ότι οι εισαγγελείς που εμπλέκονται στην έρευνα ήταν «άνθρωποι του Ομπάμα» και σύντομα θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με αντίγραφο του βιβλίου του Μπόλτον, που ήλθε στην κατοχή του ιστότοπου Ahval.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, το ανώτατο μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, δήλωσε ότι το βιβλίο «επιβεβαιώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να παρέμβει σε ποινική έρευνα για το μεγαλύτερο καθεστώς παραβιάσεων κυρώσεων στην ιστορία των ΗΠΑ ως χάρη» για τον Ερντογάν, σύμφωνα με το Hill.

Ο Γουάιντεν κάλεσε τον Μπόλτον να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι το βιβλίο παρείχε «καταδικαστικές αποδείξεις».

«Εάν ο Τζον Μπόλτον ενδιαφέρεται να υπηρετήσει τη χώρα του και όχι μόνον να πουλήσει βιβλία, θα απαντήσει αμέσως στο επερχόμενο αίτημά μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τουρκία», δήλωσε ο Γουάιντεν.

Η Halkbank βρίσκεται υπό έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών για τον φερόμενο ρόλο της στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν μέσω του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ. Ο Mehmet Hakan Attilla, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Halkbank, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μανχάταν στις αρχές του 2019 για συνενοχή στο σχέδιο. Αφού εξέτισε την ποινή του αφέθηκε ελεύθερος και είναι τώρα επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Το κατηγορητήριο του Οκτωβρίου εναντίον της Halkbank χαρακτηρίζει τον Ερντογάν και τον γαμπρό του, τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ, ως ανώνυμους συνωμότες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένας εκπρόσωπος του Μπόλτον δεν προέβησαν προς το παρόν σε κάποιον σχολιασμό, αναφέρει ο The Hill.

Υπενθυμίζουμε πως για τις σκοτεινές σχέσεις Τραμπ και Ερντογάν είχε υπάρξει αναλυτικό δημοσίευμα των New York Times στις 30 Ιανουαρίου, με αφορμή και πάλι την έκδοση του βιβλίου του πρώην Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Πηγή: ahvalnews