Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής της επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για τις διαρροές που αφορούσαν την απόφαση του Λονδίνου να επιτρέψει την συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η πρωθυπουργός ζήτησε απόψε από τον Γκάβιν Ουίλιαμσον να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αφού απώλεσε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του ως υπουργού Αμυνας και μέλους της κυβέρνησής της», ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Επίσης έγινε γνωστό ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή της αφού ενημερώθηκε για την στάση του υπουργού έπειτα από την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας για τις διαρροές αυτές, που αφορούν το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Απριλίου.
Σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Γκάβιν Ουίλιαμσον, η Τερέζα Μέι αναφέρει ότι διαθέτει «ακλόνητες αποδείξεις» για την ευθύνη του, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εκδοχή των γεγονότων που να εξηγεί την διαρροή αυτή».
Η Μέι χαρακτήρισε την υπόθεση «εξαιρετικά σοβαρή» και «βαθιά απογοητευτική».
Σε επιστολή του προς την Τερέζα Μέι που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αποπεμφθείς υπουργός Αμυνας «αρνείται κατηγορηματικά» κάθε ευθύνη, ενώ προς το Sky News δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους».
Το σκάνδαλο των διαρροών που αφορούν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην εταιρεία Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο συνταράζει την βρετανική κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.
Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση, στην εφημερίδα The Telegraph, της απόφασης που έλαβε η Τερέζα Μέι να επιτρέψει στον όμιλο Huawei να συμμετάσχει περιορισμένα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ που τρέφουν υποψίες ότι η κινεζική εταιρεία διενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Huawei δεν θα εμπλακεί στον πυρήνα της ανάπτυξης του δικτύου, αλλά στην ανάπτυξη λιγότερο ευαίσθητων υποδομών, όπως οι κεραίες, όπως αποφάσισε η Τερέζα Μέι, παρά τις επιφυλάξεις πολλών σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής της.
Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον είχε προκαλέσει πρόσφατα την οργή του Πεκίνου
Το πράσινο φως προς την Huawei αποφασίσθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπό την προεδρία της Τερέζα Μέι.
Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση αυτή έχουν υποχρέωση εμπιστευτικότητας σύμφωνα με την «Official Secrets Act».
Η διαρροή, την στιγμή που η απόφαση της κυβέρνησης για το ζήτημα επρόκειτο να ανακοινωθεί τον Ιούνιο, ανάγκασε τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μαρκ Σέντουιλ, να απευθυνθεί γραπτώς προς τα πρόσωπα που ήσαν παρόντα στην συνεδρίαση για να τους θέσει το ερώτημα εάν ευθύνονται ή όχι.
Διεύρυνε δε την έρευνά του προς το σύνολο των συμβούλων των υπουργών και προς όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μία στιγμή που τα μέλη της κυβέρνησης ασχολούνται με την δημόσια εικόνα και την προβολή τους για να λάβουν θέσεις ως εν δυνάμει διάδοχοι της πρωθυπουργού που, δεχόμενη σοβαρές επικρίσεις για την διαχείριση του Brexit, έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί μόλις η συμφωνία της εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που θεωρείται ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής, ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την διαρροή, την οποία χαρακτήρισε «φοβερή».
Σύντομα, τον μιμήθηκαν όλοι οι συνάδελφοί του, περιλαμβανομένου του Γκάβιν Ουίλιαμσον.
Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον διορίσθηκε υπουργός Αμυνας τον Νοέμβριο 2017, στο πόστο του Μάικλ Φάλον, ο οποίος απομακρύνθηκε εξαιτίας σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η έλευσή του σε ένα από τα στρατηγικότερα πόστα τις κυβέρνησης προκάλεσε δυσαρέσκεια και στις τάξεις των Τόρις, καθώς πολλοί βουλευτές αμφισβήτησαν τις γνώσεις του στα στρατιωτικά θέματα.
Τον Φεβρουάριο, η πρόθεσή του να αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, αναγκάζοντας τον βρετανό υπουργό Οικονομικών να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία από Reuters