Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στην Βολιβία, σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό της χώρας και διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επιχείρησης για να αρθεί ο αποκλεισμός διυλιστηρίου από υποστηρικτές του Έβο Μοράλες, γεγονός που αύξησε σε τουλάχιστον 27 τον αριθμό των νεκρών στα βίαια επεισόδια από την έναρξη της κρίσης στη χώρα των Άνδεων.
«Διαπιστώθηκε ο θάνατος τριών ανθρώπων, δύο εξ αυτών από σφαίρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας ανεξάρτητης αρχής αρμόδιας για την προστασία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Βολιβιανών.
«Ζητάμε από τις αρχές να διενεργήσουν έρευνα», πρόσθεσε. Άλλοι τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής.
Η Βολιβία βυθίστηκε σε σοβαρή πολιτική κρίση εδώ κι έναν μήνα, μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Βολιβίας, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν «ταραχοποιοί και βάνδαλοι» κατέλαβαν το διυλιστήριο Σενκάτα, στο Ελ Άλτο, δίδυμη πόλη της Λα Πας, χρησιμοποιώντας «ισχυρά εκρηκτικά».
Η επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας
Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία και ο στρατός επενέβησαν για να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο διυλιστήριο το οποίο καταλήφθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα από τους διαδηλωτές, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στη Λα Πας. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα από τον στρατό.
Οι διαδηλωτές ήθελαν με αυτό τον τρόπο να απαιτήσουν την παραίτηση της Τζανίνε Άνιες, της μεταβατικής προέδρου που πήρε στα χέρια της τα ηνία της χώρας της Λατινικής Αμερικής 48 ώρες μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες τη 10η Νοεμβρίου κατ’ απαίτηση του στρατού.
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να κρατήσει σε απόσταση διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την άρση του αποκλεισμού του διυλιστηρίου, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.
Μετά την παραίτηση του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα προέδρου της Βολιβίας, υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της Λα Πας και σε άλλες πόλεις της επαρχίας, αξιώνοντας να φύγει η Άνιες και να αποκατασταθεί στην εξουσία ο σοσιαλιστής ηγέτης για να ολοκληρώσει τη θητεία του, που τυπικά θα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο.
Η θέση της νέας Προέδρου
Το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία, με την υποστήριξη του στρατού, έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον πολλών χιλιάδων υποστηρικτών του Μοράλες σε μια κοινότητα κοντά στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία) όπου εννέα αγρότες σκοτώθηκαν την Παρασκευή.
Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Άνιες υπόσχεται ότι θα προκηρύξει νέες, πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πολύ σύντομα — δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία. Η κυβέρνησή της διαβεβαιώνει ότι γίνεται «διάλογος» με το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που όμως μοιάζει να εκτυλίσσεται με βραδύτητα.
Στη Λα Πας, καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων σε καταστήματα και εστιατόρια λόγω των αποκλεισμών δρόμων σε αγροτικές περιοχές της Βολιβίας, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Για να καθησυχάσει τους πολίτες, ο μεταβατικός υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης Ουιλφρέδο Ρόχο ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε «αερογέφυρα» για τον «εφοδιασμό με κρέας» της Λα Πας από την Πολεμική Αεροπορία.
Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν απογειωθεί στις αγορές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters