Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγόρησε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Μεξικό, για «στάση και τρομοκρατία» επειδή υποκίνησε τους υποστηρικτές του να στήσουν οδοφράγματα γύρω από τη Λα Πας, αποκλείοντας την πρωτεύουσα, σε ένα ηχητικό μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.
«Ζητούμε (να του επιβληθεί) η μέγιστη ποινή για στάση και τρομοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα.
Όλα αυτά την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο χάος. Με τα φέρετρα των πέντε νεκρών από τα επεισόδια της Τρίτης στην κεφαλή της πορείας, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν την Πέμπτη στους δρόμους της Λα Πας, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει. Η ογκώδης πορεία ξεκίνησε από την Ελ Άλτο, σε μικρή απόσταση από τη διοικητική πρωτεύουσα της Βολιβίας, οχυρό του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει εξοριστεί στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.
«Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη!» φώναζαν οι διαδηλωτές, κατηγορώντας τις αρχές ότι είχαν ανοίξει πυρ δύο ημέρες νωρίτερα εναντίον ανθρώπων που είχαν αποκλείσει το διυλιστήριο της Σενκάτα, μερικά χιλιόμετρα από τη Λα Πας. Ωστόσο, η μεταβατική κυβέρνηση αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη.
«Μας έκαναν κόσκινο από τις σφαίρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουφίνο Κόπα, αγρότης, 42 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση εναντίον της αυτοανακηρυχθείσας μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες.
«Απαιτούμε δικαιοσύνη, δεν θέλουμε αυτή η κυρία να είναι πρόεδρος», είπε μια αυτόχθων με το μικρό παιδί της, οκτώ μηνών, στην πλάτη, ζητώντας να μην κατονομαστεί διότι φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ο στρατός και η αστυνομία ήραν την κατάληψη του διυλιστηρίου στην Ελ Άλτο, που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα από διαδηλωτές οι οποίοι απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης της Άνιες.
Συνολικά, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτά τα επεισόδια. Ο συνολικός απολογισμός της μετεκλογικής κρίσης έφθασε έτσι τους 32 νεκρούς, οι 29 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους μετά την παραίτηση του Μοράλες, κατ’ απαίτηση του στρατού. Έκτοτε, υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της Λα Πας και πόλεων της επαρχίας.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θορυβημένοι μπροστά στον ολοένα μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών, προτρέπουν την κυβέρνηση της Άνιες να ανακαλέσει την ισχύ προεδρικού διατάγματος που έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της τάξης, μη αποκλειομένης της χρήσης θανατηφόρων μέσων. Στέλεχος της κυβέρνησής της δήλωσε πως αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί, για να διευκολυνθεί ο πολιτικός διάλογος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters