Πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στα χωριά των Γεζίντι γύρω από το όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, εκδιώκοντας από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν, σφαγιάστηκαν.
Καμία θρησκευτική κοινότητα δεν γλιτώνει από την ωμότητα των τζιχαντιστών οι οποίοι από τις 9 Ιουνίου ελέγχουν μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους και απειλούν με θάνατο όσους αρνούνται να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ.
Διαβάστε τα σχετικά αφιέρωματα του onalert:
Μαζική έξοδος Χριστιανών του Βορείου Ιράκ
Γενοκτονία των αλλόθρησκων του Ιράκ επιχειρούν οι Τζιχαντιστές!
Τουρκία: Εκατοντάδες Γεζίντι του Ιράκ ζητούν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος
Τις τελευταίες μέρες έχουμε παρακολουθήσει την ανάληψη ποικίλων δράσεων από τη διεθνή κοινότητα. Στόχος, η καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η ενίσχυση του κουρδικού στρατού και η ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες που επί μέρες περπατούσαν σε άνυδρο έδαφος δίχως φαγητό ή νερό.
Σημαντικότερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή έχουν οι ΗΠΑ, με τη Βρετανία να ακολουθεί. Άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως είναι η Γαλλία έχουν αποστείλει στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Τουρκία επιπροσθέτως ήταν η πρώτη χώρα που δέχθηκε 2000 πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα της. Ορισμένοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην εμπόλεμη Συρία προκειμένου να διαφύγουν τον άμεσο κίνδυνο.
Παρακάτω δείτε ένα υπαίθριο κέντρο περίθαλψης στη Συρία, όπου εκτοπισμένα βρέφη νοσηλεύονται με σοβαρή αφυδάτωση, αφού οι οικογένειες τους περιπλανήθηκαν για μέρες κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Την δημοσίευση έκανε ένας δημοσιογράφος του CNN στο twitter, o Ιβάν Γουάτσον:
Τώρα, ακόμη περισσότερες χώρες έρχονται να συνδράμουν στην αποτροπή μιας βέβαιης γενοκτονίας στην περιοχή: Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία. Αύριο 15 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και μεταξύ άλλων θα συζητήσει τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και τον κίνδυνο εξάπλωσης του εξτρεμιστικού μουσουλμανισμού.
‘Αλλωστε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων στο εσωτερικό της, επομένως θα επιχειρήσει την ανάληψη δράσης για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στα βόρεια σύνορα του Ιράκ και τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων το συντομότερο δυνατό στις εστίες τους. Ταυτόχρονα θα απαντήσει στο επίσημο αίτημα των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ζητεί από ευρωπαϊκές χώρες να εφοδιάσουν με όπλα και πυρομαχικά τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με συγκλίνουσες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση της διεθνούς εμπλοκής στη σύρραξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατύπωσε το αίτημα να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων και των πυρομαχικών σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν στελέχη της με αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον. Οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι γενικά διαθέτουν πολύ πιο ισχυρά όπλα.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να στείλουν οπλισμό και πυρομαχικά. Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επρόκειτο να προμηθεύσει με όπλα «εντός ωρών» τους Κούρδους, κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κουρδικής ηγεσίας. Δεν είναι σαφές τι είδους όπλα θα προμηθεύσει το Παρίσι.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τα σχέδια της κυβέρνησης του Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονίσουν τις κινήσεις διαφόρων συμμάχων —περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας— να παραδώσουν οπλισμό, σε πρώτη φάση πυρομαχικά για όπλα μη αμερικανικής κατασκευής, όπως για τα ημιαυτόματα τουφέκια AK-47, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως οι δυνάμεις των Κούρδων.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας θα αρχίσει να πραγματοποιεί ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο Ιράκ από αύριο Παρασκευή. Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διατεθειμένη να παραβεί τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων και να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα.
Η Ολλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβάλει να δοθούν όπλα στους Κούρδους μαχητές και τους Ιρακινούς στρατιώτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ εάν η κατάσταση εκεί δεν βελτιωθεί, όπως ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στον ιρακινό και στον κουρδικό στρατό. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τις σκέψεις των εταίρων της που οπλίζουν τον περιφερειακό κουρδικό στρατό με την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης», σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. «Εάν η τρέχουσα απειλή για την ασφάλεια συνεχιστεί η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ολλανδία να συμβάλει» στον εξοπλισμό του κουρδικού και του ιρακινού στρατού.
Ακολουθεί χάρτης της Ευρωπαικής Επιτροπής που αποτυπώνει τον εκτοπισμό πληθυσμών στο Ιράκ (13 Αυγούστου 2014)
Η Τουρκία έχει υποδεχτεί περίπου 2.000 Γεζίντι που εκδιώχθηκαν από τους τζιχαντιστές από τα σπίτια τους στο βόρειο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις τουρκικές αρχές. Οι περισσότεροι από τους Γεζίντι, σχεδόν 1.600 άνθρωποι, φιλοξενούνται σε σκηνές, σε έναν καταυλισμό στην πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Οι πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, προσπαθώντας να επανέλθουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Όμως πολλοί από αυτούς έχουν χάσει κάποιον συγγενή τους ή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ακόμη και τα ίδια τα παιδιά τους, γιατί δεν είχαν διαβατήρια, όπως ανέφεραν κάποιοι σε έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι τουρκικές αρχές επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο στους εκτοπισμένους που έχουν διαβατήρια, κάτι που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες χωρίστηκαν. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι διαβεβαίωσε πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων. Νωρίτερα, σε μια συγκέντρωση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία «είναι η μοναδική χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους Γεζίντι». Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν καταυλισμό χωρητικότητας 16.000 ανθρώπων κοντά στα σύνορά της αλλά εντός του ιρακινού εδάφους, κοντά στην κουρδική πόλη Ζάχο. Η Τουρκία προτιμά να μην υποδεχτεί στο έδαφός τους νέους πρόσφυγες καθώς ήδη φιλοξενεί τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο Σύρους στα νότια σύνορά της.
Ακολουθούν φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ:
Ακολουθεί βίντεο που δημοσιεύτηκε σήμερα από το κουρδικό δίκτυο Rudaw. Αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης με τις ορδές αμάχων να περιπλανώνται στην έρημο. Επίσης περιγράφει πως οι αποτρόπαιες πράξεις των τζιχαντιστών περιλαμβάνουν εκτός από εκτελέσεις και συστηματικούς βιασμούς. Πολλά από τα θύματα του σεξουαλικού πολέμου, μετά την επανένωση τους με τις οικογένειες τους, οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, για λόγους τιμής.