OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Οι πέντε πληγές του «τσάρου» της Ρωσίας

03/07/2023 - 20:54
Πούτιν - Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο πρώτος εξόριστος και σιωπηρός και ο δεύτερος στην ηγεσία της Ρωσίας.

Όμως αυτό αποτελεί μια επίφαση. Ο Ρώσος πρόεδρος βγαίνει βαθιά αποδυναμωμένος από την ανταρσία του αφεντικού της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner το προπερασμένο Σαββατοκύριακο.

Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, η εξουσία του κυρίαρχου του Κρεμλίνου κλονίστηκε από έναν άνθρωπο στον οποίο είχε αναθέσει μέρος της στρατιωτικής του ισχύος και της διεθνούς επιρροής του.

Ποιά είναι τα πέντε σημεία των αδυναμιών που καλείται τώρα να ξεπεράσει ο Ρώσος πρόεδρος;

Ο Πριγκόζιν είναι ζωντανός

Σε λιγότερο από 24 ώρες, στις 23 και 24 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν, σε μια ανεμπόδιστη προέλαση στη ρωσική επικράτεια πλησίασε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Μόσχα με τους ένοπλους μαχητές του, καταλαμβάνοντας ένα αρχηγείο του ρωσικού στρατού και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Γιατί αποφάσισε να σταματήσει την προέλασή του και να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Πούτιν, με την μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο; Αυτό ακόμη παραμένει μυστήριο.

Όμως, εξόριστος στη Λευκορωσία, ο Πριγκόζιν παραμένει απρόβλεπτος. Η Wagner, εκτός από τους μισθοφόρους της, ηγείτο πολυάριθμων μέσων ενημέρωσης και τρολ που ήταν πανταχού παρόντα στον πόλεμο της πληροφόρησης.

Εξ ου και η ανάγκη να φιμωθεί. Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν την Παρασκευή μέσα που συνδέονται με την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Patriot Media, η οποία «βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης», σύμφωνα με τον Μαξίμ Οντινέ του Ινστιτούτου Στρατηγικής Έρευνας της Στρατιωτικής Σχολής (IRSEM) στο Παρίσι. «Ο Πριγκόζιν θα στερηθεί την τρομερή δύναμη κρούσης των μέσων ενημέρωσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα παραμείνει σιωπηλός για πολύ ακόμη», σημειώνει ο Μικ Ράιαν, ένας απόστρατος Αυστραλός στρατηγός.

Ευθραυστότητα

Για λίγες ώρες ο Πριγκόζιν έκανε τον Πούτιν να τρέμει. Αυτός που φυλακίζει τους επικριτές του και τιμωρεί την παραμικρή αντίθετη φωνή στη ρωσική εισβολή, άφησε τον άνθρωπο που τον αψήφησε να φύγει.

«Η ιδέα ότι το καθεστώς δεν έχει πλέον το αλάθητο μπορεί να φυτρώσει στο μυαλό ορισμένων από τις ελίτ. Αν ο Πριγκόζιν μπόρεσε και το κάνει, γιατί όχι και κάποιος άλλος;», αναφέρει ο Οντινέ.

Η ανταρσία αποκάλυψε επίσης ρωγμές μέσα στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο Πριγκόζιν αγνόησε τον ρωσικό στρατό, τη ρωσική αστυνομία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) χωρίς καμία προσπάθεια από αυτές τις μονάδες να τον σταματήσουν», σημειώνει ο Κίριλ Τσαμίεφ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR).

«Αυτό αποκαλύπτει την ευθραυστότητα του ρωσικού πολιτικού συστήματος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο τσάρος πρέπει να δράσει

Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, με πολλούς να αναφέρουν εδώ και αρκετούς μήνες ότι γίνεται παρανοϊκός και ολοένα πιο απομονωμένος.

«Δεν περιμένω μια εκκαθάριση τύπου Στάλιν», προβλέπει η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων R. Politik. «Το φάσμα του κατατάσσει τους ανθρώπους σε ήρωες, προδότες (…) και χαμένες ψυχές που μπορούν να συγχωρεθούν αν μετανοήσουν. Συλλήψεις είναι πιθανόν να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο».

Όμως το μέλλον του Πούτιν «δεν θα διευθετηθεί σε μέρες ή εβδομάδες», τονίζει ο πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στη Μόσχα, Πίτερ Τες. «Προεδρεύει σε ένα σύστημα όπου κυριαρχεί η δυσπιστία και η εξαπάτηση και όπου θριαμβεύουν τα προσωπικά συμφέροντα».

Όσον αφορά το αφεντικό της παραστρατιωτικής οργάνωσης, αν «πίνει τσάι, θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει το αγαπημένο του ποτό», ειρωνεύεται, αναφερόμενος στις δηλητηριάσεις που έχουν γίνει σε πολλούς αντιπάλους του Κρεμλίνου.

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής μυστικών πληροφοριών στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ισχυρίζεται μάλιστα ότι η FSB έλαβε την εντολή να τον δολοφονήσει.

Πόλεμος που βαλτώνει και εμμονές

Ο Πριγκόζιν μετέφερε τη φωνή εκείνων που καταγγέλλουν την απόλυτη αποτυχία της εισβολής στην Ουκρανία καθώς και τις επικίνδυνες στρατηγικές του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Πολλοί στρατιώτες δεν ξέρουν γιατί πολεμούν ή γιατί πεθαίνουν. Ο Πριγκόζιν μίλησε για αυτούς», γράφουν οι Λιάνα Φιξ και Μάικλ Κιμάζ στον ιστότοπο Foreign Affairs. «Έφερε στο φως τη άθλια κατάσταση (του ρωσικού στρατού) στο μέτωπο».

Πούτιν

Ο Ρώσος αρχηγός «φαίνεται αδύναμος», επιμένει ο Λόρενς Φρίντμαν του King’s College.

«Έχει εμμονή με έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει, για τον οποίο έχει σπαταλήσει μεγάλους πόρους» και έχει επιδείξει «αναβλητικότητα όταν έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις».

Πολλαπλά μέτωπα

Μετά από 16 μήνες πολέμου, ο Πούτιν βλέπει να ανοίγονται νέα μέτωπα, πολιτικά αυτή τη φορά. Οι ρωσικές ελίτ διχασμένες ως προς τη διεξαγωγή του πολέμου, τώρα είναι δυνητικά έτοιμες να προετοιμάσουν τη μετά-Πούτιν εποχή, ακόμα κι αν κανείς από αυτές δεν υποστήριξε ανοιχτά τον Πριγκόζιν.

«Άλλες χώρες έχουν χρηματιστήρια που ανεβαίνουν και πέφτουν. Το Κρεμλίνο έχει μια εσωτερική χρηματιστηριακή αγορά, που δείχνει την άνοδο και την πτώση της πολιτικής πίστωσης των ισχυρών», σχηματοποιούν οι Λιάνα Φιξ και Μάικλ Κιμάζ. Ο Πούτιν θα πρέπει να διασφαλίσει «την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και την ταπείνωση που μόλις υπέστη και την εκδίκηση που είναι πιθανό να πραγματοποιήσει».

Πούτιν

Και στο εξωτερικό η αδυναμία του γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ο πόλεμος έχει «καταστροφική» επίδραση στον Πούτιν, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

«Η δυσαρέσκεια για τον πόλεμο θα συνεχίσει να ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία» , είπε μιλώντας για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για τη στρατολόγηση κατασκόπων και ότι η CIA δεν την αφήνει να πάει χαμένη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: WAGNERΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΓΕΒΓΚΕΝΙ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

13/12/2025 - 19:09
Λευκορωσία - κρατούμενοι
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

13/12/2025 - 18:53
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

13/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1822 η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

Συρία: Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση

Δραματικοί τόνοι από τον Μερτς: «Παρήλθε η εποχή της Pax Americana – Αν πέσει η Ουκρανί, στο στόχαστρο της Ρωσίας θα μπει η ΕΕ»

Ζαπορίζια: Χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έμεινε προσωρινά ο πυρηνικός σταθμός

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Νιώθω τυχερή που θα γιορτάσω τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην Αθήνα»

Γιώργος Καπουτζίδης: H αναφορά στην Έλενα Παπαρίζου και η άφιξη του Κωστή Μαραβέγια στο «Τhe Voice»

Disney: «Φωτιά» στα social media με το φιλοπαλαιστινιακό καρπουζάκι σε διαφήμιση για τα Χριστούγεννα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν «φυτευτά» άτομα, δε σημαίνει ότι είναι ανίκανοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert