«Βλαδίμηρε σ΄ ευχαριστούμε» – Άνοιξαν οι δουλειές για τις αμυντικές βιομηχανίες μετά τη Κριμαία

Ένα τεράστιο ευχαριστώ πρέπει να πουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες. Ο φόβος του Πούτιν και η αποφασιστικότητά του να λύνει τα όποια προβλήματα του δημιουργούν δυναμικά και δια των όπλων αν χρειαστεί έχει ανοίξει …τις δουλειές. Η κρίση στην Ουκρανία δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Ήδη εξοπλιστικά προγράμματα επισπεύδονται και νέες παραγγελίες έρχονται.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Απρίλιο την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών για τα επόμενα 10 χρόνια σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Πολωνία, η οποία είχε ήδη αρχίσει μια σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των όπλων της, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα επισπεύσει κατά δύο χρόνια το σχέδιο να αποκτήσει 82 μη επανδρωμένα αεροσκάφη διάφορων τύπων, ώστε να παραλάβει τα πρώτα ήδη από το 2016. Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.

Σουηδία, Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ανησυχούν για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας στη ζώνη της Αρκτικής και για τις πολλές ρωσικές υπερπτήσεις και τους αεροπορικούς ελιγμούς

Η έναρξη του επανεξοπλισμού αναζωπύρωσε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όμως οι τελευταίες βρίσκονται σε καλή θέση ώστε να απαντήσουν στην κρίση.

Η Σουηδία για παράδειγμα θέλει περισσότερα καταδιωκτικά Grippen, τα οποία κατασκευάζει η σουηδική εταιρεία Saab, υποβρύχια, τα οποία κατασκευάζει στη χώρα η γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και γερμανοσουηδικούς πυραύλους κρουζ Taurus.

Το πεδίο είναι πιο ανοικτό για τους Αμερικανούς κατασκευαστές στην Πολωνία.

«Την επομένη της εισόδου των Ρώσων στην Κριμαία, οι Αμερικανοί έσπευσαν να υποβάλλουν δελεαστικές προτάσεις στους Πολωνούς», επεσήμανε ο κ. Μολνί, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Lockheed Martin Μέριλιν Χιούσον πήγε στη Βαρσοβία όπου συζήτησε με αξιωματούχους για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Η Βαρσοβία, η οποία είχε απογοητεύσει τους ευρωπαίους κατασκευαστές το 2003 επιλέγοντας το αμερικανικό αεροσκάφος F-16, αποφάσισε έκτοτε ότι μια αποκλειστική εξάρτηση από την Ουάσινγκτον δεν είναι προς το συμφέρον της, σύμφωνα με αναλυτές του εξειδικευμένου περιοδικού Jane’s.

«Το πρόγραμμα επανεξοπλισμού 2013-2022 προβλέπει αγορές από ένα μεγάλο δείγμα κατασκευαστών, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας ώστε να διασφαλιστεί περισσότερη αυτονομία μακροπρόθεσμα», επισημαίνουν στην έκθεσή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Μεσοπρόθεσμο αφοπλισμού της Ελλάδας μέχρι το 2019! Απαιτείται εθνικό σχέδιο εξοπλισμών


Περισσότερα όπλα στον κόσμο και η Ελλάδα παραμένει στους «καλύτερους πελάτες»