Βηρυτός: Νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση – Ανάμεσά τους μέλη της επίλεκτης μονάδας Radwan της Χεζμπολάχ

REUTERS/Mohamed Azakir

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν στην αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώνοντας ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Πηγές, προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ηγέτης της δύναμης Radwan, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Ακίλ, ότι σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας του, την Radwan, την ώρα που είχαν συνάντηση.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, καθώς παρ’όλο που η γειτονιά είναι γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ και η επίθεση ήταν «στοχευμένη», η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και η κατάρρευση του κτιρίου προκάλεσε και παράπλευρες απώλειες.

Ο Ακίλ συμμετείχε στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό σώμα της Χεζμπολάχ και ήταν διοικητής των επιχειρήσεων. Είχε αναλάβει επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Radwan, μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ στα τέλη Ιουλίου, επίσης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.

Καταζητούνταν επίσης από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στον βομβαρδισμό της αμερικανικής πρεσβείας και του στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών το 1983 στη Βηρυτό, καθώς και για τησύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980. Ήταν επικηρυγμένος από το FBI για 7 εκατομμύρια δολάρια.

Μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ 

Αμέσως μετά το χτύπημα στη Βηρυτό η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ, με το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome να αναχαιτίζει τις περισσότερες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters