Βίκτορ Μπουτ και Κρεμλίνο απαντούν: «Fake news το δημοσίευμα της Wall Street Journal»

REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ο Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο όπλων και είχε απελευθερωθεί το 2022 με μια ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε σήμερα ότι δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει στην πώληση όπλων στους Χούθι της Υεμένης, είναι ψεύτικη είδηση, ανέφερε η εφημερίδα RBC.

Σύμφωνα με την RBC, ο Βίκτορ Μπουτ δήλωσε πως το κομμάτι φαίνεται ότι δημοσιεύθηκε ώστε να συμπέσει με τα σημερινά γενέθλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έπλεξε επίσης το εγκώμιο των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι γι’ αυτά που χαρακτήρισε στρατιωτικά επιτεύγματά τους.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι το εν λόγω δημοσίευμα της Wall Street Journal μοιάζει να είναι ψεύτικη είδηση, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως η Μόσχα τείνει να εντάξει το δημοσίευμα «στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων».

Τι αναφέρει η Wall Street Journal

Επικαλούμενη πηγή στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, καθώς και άλλες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Βίκτορ Μπουτ, ο επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου», προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Όταν απεσταλμένοι των Χούθι πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο, τον Βίκτορ Μπουτ», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.

Τα όπλα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία προσθέτει ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters