ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Le Monde για χρήση χημικών στη Συρία

Ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με δυο ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που βρίσκονταν στην περιοχή τον Απρίλιο και τον Μάιο και δημοσιεύουν ένα άρθρο για το ζήτημα στον ιστότοπο της εφημερίδας (monde.fr).

Οι ειδικοί απεσταλμένοι της εφημερίδας «ήταν μάρτυρες επί αρκετές ημέρες αδιαλείπτως» της χρήσης χημικών εκρηκτικών όπλων και των συνεπειών τους στους μαχητές που πολεμούν στο μέτωπο στην περιοχή Τζομπάρ, μια «συνοικία στην έξοδο της Δαμασκού όπου εισχώρησαν οι αντάρτες τον Ιανουάριο», αναφέρει ο ρεπόρτερ Ζαν-Φιλίπ Ρεμί.

Στις 13 Απριλίου ο φωτογράφος Λοράν Βαν ντερ Στοκτ είδε τους μαχητές να «αρχίζουν να βήχουν, να φορούν μάσκες προστασίας από τα αέρια, χωρίς σπουδή κατά τα φαινόμενα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν ήδη εκτεθεί. Άνδρες κάθονται οκλαδόν, τους κόβεται η αναπνοή, ξερνούν».

Η Monde γράφει ότι ένας από τους φωτογράφους της έβλεπε θολά και είχε αναπνευστικά προβλήματα επί τέσσερις ημέρες, ύστερα από την επίθεση στις 13 Απριλίου στο μέτωπο στη Τζομπάρ, εντός της κεντρικής Δαμασκού. «Μόλις εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν οξύτατα, άρχισαν να κάνουν εμετό, να λιποθυμούν. Οι μαχητές που είχαν βαρύτερα συμπτώματα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πριν πάθουν ασφυξία».

Οι δημοσιογράφοι έλαβαν επίσης μαρτυρίες για τη χρήση των προϊόντων αυτών «σε μια ευρύτερη ακτίνα » γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα.

Σε παρακάτω βίντεο που γύρισε ο Λοράν Βαν ντερ Στοκτ για την LeMonde, μαχητές και γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα προϊόντα αυτά: αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, συστολή στις κόρες των ματιών, ναυτίες. Αν δεν τα αντιμετωπίσεις αμέσως, είναι θάνατος», είπε ζητώντας να μην κατονομαστεί γιατρός του νοσοκομείου Αλ Φάτεχ από την περιοχή Κάφερ Μπάτνα, θύλακα των ανταρτών στην περιοχή Γούτα, στην είσοδο της Δαμασκού.

Ορισμένα δείγματα ελήφθησαν από τα θύματα και γίνονται αναλύσεις, αναφέρουν οι γιατροί.

«Τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στο μέτωπο είναι ακριβές ότι ήταν χημικά, και αποφεύχθηκε η μαζική χρήση τους καθώς αυτό θα αποτελούσε εύκολα αδιάσειστη απόδειξη», γράφει ο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί, ενώ το συριακό καθεστώς διαψεύδει τη χρήση χημικών όπλων.

Το άρθρο της εφημερίδας επικαλείται επίσης «καλά πληροφορημένη δυτική πηγή», σύμφωνα με την οποία το συριακό καθεστώς κατέφυγε σε μίξεις προϊόντων, κυρίως με αέρια που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις καταστολής (δακρυγόνα) για να μπερδέψουν τα ίχνη και την παρατήρηση των συμπτωμάτων».

«Στους δύο μήνες που περάσαμε κάνοντας ρεπορτάζ στα περίχωρα της Δαμασκού, καταμετρήσαμε παρόμοιες περιπτώσεις σε μια αρκετά ευρύτερη περιοχή. Η βαρύτητά τους, η αυξανόμενη συχνότητά τους, και η μέθοδος της χρήσης τέτοιου είδους όπλων δείχνει ότι δεν ρίφθηκαν μόνο δακρυγόνα, που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μέτωπα, αλλά προϊόντα διαφορετικής κατηγορίας που είναι πολύ πιο τοξική», γράφει η εφημερίδα.


Guerre chimique à Damas από lemondefr

Ο ΟΗΕ για άλλη μια φορά κάλεσε την Τετάρτη τη Δαμασκό να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονές του να πραγματοποιήσουν έρευνα για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κάνοντας λόγο για «όλο και περισσότερες πληροφορίες» για χρήση των όπλων αυτών στην σύγκρουση.

Αναμένοντας το πράσινο φως από τη Δαμασκό, οι ερευνητές του ΟΗΕ περιορίζονται να λαμβάνουν μόνο τις πληροφορίες που διατίθενται εκτός Συρίας, κυρίως ερχόμενοι σε επαφή με γιατρούς και πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

Στη σύγκρουση αυτή που άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο και θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα στην μειονότητα των αλαουιτών στην οποία ανήκει ο Άσαντ και στους σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες, έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους.