Στη σημερινή επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παρέστη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως κάθε χρόνο, πρώτοι ομιλητές ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΓΣ και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας.
Επίσης, θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και ακολούθως θα λάβει μέρος στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει και στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος και η σύζυγός του, παρέστησαν στην καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσαν για τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια», στο Μανχάταν.
Αύριο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην υπουργική Εβδομάδα της 69ης ΓΣ του διεθνούς Οργανισμού, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε και μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες και το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται «επιθέσεις» παντού σε ολόκληρο τον κόσμο δηλώνει ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν
Τα «ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δέχονται επιθέσεις» παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαν απαρίθμησε όλες τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτή τη στιγμή: από τη Γάζα στη Συρία και το Ιράκ κάνοντας επίσης αναφορά στην Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και έκανε λόγο για «μία τρομακτική χρονιά για τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Από τα βαρέλια με εκρηκτικά (που χρησιμοποιούνται στη Συρία) έως τους αποκεφαλισμούς (των ομήρων στο Ιράκ), από τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, εναντίον των προσφύγων του ΟΗΕ και εναντίον ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών έως τις απόπειρες να πεθάνουν από πείνα άμαχοι, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου υφίστανται επιθέσεις» επισήμανε ο ίδιος.
«Αυτές οι αναταραχές θέτουν σε δοκιμασία το πολυμερές σύστημα» προειδοποίησε ο Μπαν ενώπιον των εκπροσώπων 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων πολλών αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων.
«Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά και να επιτύχουμε σύντομα μια πολιτική συναίνεση» σημείωσε κάνοντας λόγο για «διαιρέσεις που παραμένουν σχετικά με το θέμα της Συρίας».
«Ο ορίζοντας έχει συννεφιάσει (…) τα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου έχουν επιστρέψει να μας στοιχειώσουν (και) οι πολλές ελπίδες που ξεπήδησαν από την Αραβική Άνοιξη έχουν πνιγεί στη βία» είπε επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και ο ΟΗΕ πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρωπιστικών κρίσεων.
Ο αξιωματούχος επικεντρώθηκε επίσης στη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική χαρακτηρίζοντάς την «μια κρίση χωρίς προηγούμενο».
«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κατά 20 φορές τη βοήθεια» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (κυρίως τη Λιβερία, τη Γουϊνέα και τη Σιέρα Λεόνε).
Σχετικά με την απειλή των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ο Μπαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «απαιτείται μια απάντηση από τη διεθνή κοινότητα που θα έχει πολλαπλές μορφές» όπως επίσης και «αποφασιστική δράση προκειμένου να μπει ένα τέλος στις φρικαλεότητες» που διαπράττει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι βραχίονές της.
«Αυτές οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα μια απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» υπογράμμισε.
«Αντιμετωπίζουμε σήμερα εντεινόμενες προκλήσεις (…) ο ΟΗΕ πρέπει να ανταποκριθεί στην έκκληση» που του απευθύνουν οι πολίτες, κατέληξε ο Μπαν Γκι Μουν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστούν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ότι η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί και κάλεσε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ να «εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν».
Στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ομπάμα τόνισε πως το ΙΚ πρέπει να εξολοθρευτεί.
Αναφερόμενος εξάλλου στην κρίση στην Ουκρανία ο Ομπάμα καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας και υποσχέθηκε ότι εάν το κάνει, η κυβέρνησή του θα άρει τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει.
Ακόμη, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα η οποία σαρώνει τη δυτική Αφρική και είναι η χειρότερη στην ιστορία.
Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ακόμη, ο Ομπάμα —χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα— κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιπροσωπεύονται πιο δίκαια στους διεθνείς οργανισμούς, τόνισε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ρουσέφ
H πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε σήμερα στον ΟΗΕ ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιπροσωπεύονται περισσότερο, με μεγαλύτερη επάρκεια, στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ειδάλλως κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμότητά τους.
«Η καθυστέρηση στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου των αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτούς τους οργανισμούς είναι απαράδεκτη» σημείωσε η Ρουσέφ σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της σημασίας των αναδυόμενων οικονομιών και της «ανεπαρκούς» αντιπροσώπευσής τους σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ιστορική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κάμερον με τον πρόεδρο του Ιράν Ροχανί
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία σήμερα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979. Αυτή η ιστορική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της βρετανικής αποστολής στα ΗΕ. Το γραφείο τύπου του Ροχανί έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία όπου ο Ιρανός πρόεδρος απεικονίζεται να χαμογελά ενώ δίνει χειραψία στον Κάμερον. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ —όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων— προσφέρει ευκαιρίες για την κινητοποίηση όσο το δυνατόν και περισσότερων χωρών στο διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΗΕ: Πυκνές διπλωματικές διεργασίες Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη
Ολόκληρωθηκε η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο