Με επίσημο αίτημά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γουαϊδό ζήτησε την υποστήριξη του στρατού των ΗΠΑ στη χώρα.
«Καλωσορίζουμε τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τη συνταγματική μας υποχρέωση στον λαό της Βενεζουέλας προκειμένου να επαναφέρουμε τη δημοκρατία μας» αναφέρει ο Βέκιο στην επιστολή στον διοικητή της νοτίου διοίκησης των ΗΠΑ Ναύαρχο Κρέγκ Φάλερ.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 11 Μαΐου και δημοσιεύτηκε από τον Βέκιο στο Twitter τη Δευτέρα. Σε αυτήν ζητά συνάντηση μεταξύ της νότιας διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων και «των κατάλληλων μελών» από τον στενό κύκλο του Γκουάιδο.
«Είμαστε ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη φιλία τους και την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις συνεχείς προσπάθειές μας να βάλουμε πρώτα από όλα τον λαό της Βενεζουέλας και να αναζητήσουμε καρποφόρο σχεδιασμό και συντονισμό» αναφέρει ο Βέκιο.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αναφορά του αυτοανακηρυχθέντα προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουάιδο ότι ζήτησε από τον Βέκιο να συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να «συνεργαστούν» πάνω σε μία λύση στην κρίση που πλήττει την Βενεζουέλα.
Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο CBS, ο Γκουάιδο δήλωσε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης ως «εναλλακτική», ισχυριζόμενος ότι προσπαθούσε να βρει «την καλύτερη έξοδο από την διαμάχη».
Η δήλωσή του έγινε μετά από συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο ABC, κατά την οποία ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει την αρμοδιότητα βάση του Άρθρου 2, σε ό,τι αφορά πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στη Βενεζουέλα.
Η κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε εκ νέου στις 30 Απριλίου οπότε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος «μεταβατικός πρόεδρος», Χουάν Γκουάιδο, κάλεσε τους στρατιωτικούς να ενωθούν με την αντιπολίτευση και να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας έχουν ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με τα περιστατικά που οδήγησαν στο ξέσπασμα βίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: Sputnik / Φωτογραφία Reuters