Βενεζουέλα: Επανεξελέγη ο Μαδούρο, ανακοινώνει η εφορευτική επιτροπή – Το αμφισβητεί η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία στη Βενεζουέλα, εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εξόδου τ(τα exit polls) υπεδείκνυαν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια όδευε σε νίκη.

Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,20% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, διευκρίνισε το CNE.

Αντιθέτως η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε πως ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», διαβεβαίωνε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «ανησυχίες» ότι αλλοιώθηκε η βούληση του λαού στη Βενεζουέλα.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας… η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πολύ στενά και θα απαντήσει ανάλογα», είπε ο Μπλίνκεν.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης – θεωρώντας πως το καθεστώς Μαδούρο στην Βενεζουέλα ηττήθηκε – αξίωσε οι ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο», υποστήριξε νωρίτερα, επίσης μέσω X. «Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία και είναι τώρα».

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ