Πρόσω ολοταχώς σε εκλογές οδηγείται η ΠΓΔΜ μετά την αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση του Ζ. Ζάεφ από την πρωθυπουργία και υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών, αίτημα το οποίο, προφανώς, απορρίφθηκε.
Ο κ. Ζάεφ επιμένει στην προώθηση της αρχικής ατζέντας του, τονίζοντας ότι η 10η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία πιθανών ανακοινώσεων. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Ο στόχος είναι κάπου στις 10/10 να ανακοινώσουμε στην κοινή γνώμη ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι εξασφαλίστηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων», είπε ενδεικτικά. Την ελπίδα του ότι θα υπάρξουν «γενναίοι βουλευτές του VMRO-DPMNE» εξέφρασε ο Αρτάν Γκρούμπι, εκ των στελεχών του αλβανικού κόμματος DUI. «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να υπάρξουν γενναίοι βουλευτές του VMRO-DPMNE, που θα συντάσσονταν με την πλειοψηφία για την επίλυση αυτού του θέματος. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιθώρια να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε», επισήμανε ο κ. Γκρούμπι.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο αντιπρόεδρος του VMRO Αλ. Νικόλοφσκι υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του. Αναφορικά με τις πιέσεις από το εξωτερικό, κυρίως από το γερμανικό, αδελφό κόμμα CDU/CSU, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι το VMRO. «Το πρόβλημα είναι ο Ζ. Ζάεφ και ο Ν. Ντιμιτρόφ που υπέγραψαν μία συμφωνία που δεν μπορούν να υλοποιήσουν, επειδή αυτή δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και είναι κατά των συμφερόντων των πολιτών, η βούληση των οποίων εκφράστηκε στο δημοψήφισμα και εμείς τη σεβόμαστε», σημείωσε. Πάντως, στο ενδοκομματικό εσωτερικό υπάρχουν ρήγματα και αυτό φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αποφασίστηκε η καθαίρεση του αναπληρωτή γ.γ. του VMRO Πέταρ Μπογκόεφσκι, ο οποίος είχε λάβει αποστάσεις από τη γραμμή αποχής.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα συνεχίζει στη γραμμή των επικρίσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η συνέχιση των άγαρμπων, εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας είναι εμφανής. Ο στόχος είναι προφανής, να σύρουν τη Μακεδονία στη Συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ) με κάθε κόστος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι «καλή για όλους, για την Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά και για την Ευρώπη», ανέφερε με αφορμή την εθνική εορτή της Γερμανίας, ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνήσεις, στην Αθήνα και στα Σκόπια, παραμένουν σταθερές στη συμφωνία των Πρεσπών και προσπαθούν να την εφαρμόσουν». Ο κ. Πλότνερ επισήμανε ότι πρόκειται για υπεύθυνη αλλά και ορθή στάση, λόγω των θετικών που έχει η συμφωνία για όλους.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr