Βαλτική: Ρωσικά Su-27 αναχαίτισαν αμερικανικά και σουηδικά κατασκοπευτικά

Συνεχίζονται τα «επικίνδυνα παιχνίδια» και οι αναχαιτίσεις, με πρωταγωνιστές ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και αμερικανικά και σουηδικά πολεμικά αεροσκάφη, την ίδια στιγμή που NATO και Ρωσία πραγματοποιούν ασκήσεις στην Βαλτική Θάλασσα, με αποτέλεσμα την μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγες ώρες, όπου αναφέρει την αναχαίτιση αμερικανικών και σουηδικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27 στην περιοχή της Βαλτικής, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται σταδιακά στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας: «Στις 10 Ιουνίου, δύο εναέριοι στόχοι που πλησίασαν τα ρωσικά κρατικά σύνορα καταγράφηκαν στα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας.

Το πλήρωμα του ρωσικού μαχητικού προσέγγισε τους εναέριους στόχους σε ασφαλή απόσταση και τα αναγνώρισε ως εξής:  Το ένα είναι αμερικανικό αναγνωριστικό «RC-135» και το άλλο είναι σουηδικό αεροσκάφος αναγνώρισης τύπου «Gulfstream».

Η άσκηση «BALTOPS» και η απάντηση της Ρωσίας

Περίπου 8.600 Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιώτες από 18 χώρες συμμετέχουν στην ετήσια ναυτική άσκηση BALTOPS που ξεκίνησε την Κυριακή (9 Ιουνίου) στο λιμάνι του Κιέλου στη Βαλτική Θάλασσα της Γερμανίας.

Η BALTOPS είναι η πρώτη ετήσια άσκηση με επίκεντρο τη θάλασσα στην περιοχή της Βαλτικής και μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Βόρεια Ευρώπη, που ενισχύει την ευελιξία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συμμάχων και χωρών εταίρων του NATO.

Η BALTOPS χρησιμοποιείται από το NATO για να στείλει μήνυμα στη Ρωσία ότι η συμμαχία παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους και ειδικά στην πολύ κρίσιμη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Από την πλευρά της η Ρωσία λαμβάνει τα μέτρα της, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα όταν διεξήχθη ΝΑΤοϊκή Άσκηση, και φέρνει από κοντά το στόλο της προκειμένου να παρακολουθήσει τους ελιγμούς του δυτικού στόλου.

Με πληροφορίες από: Sputnik / Defence Blog