«Πύραυλοι Σαχάμπ 1, 2 και 3, Κιάμ , Φατέχ και Τοντάρ ερρίφθησαν στο πλαίσιο των ασκήσεων ‘Μεγάλος Προφήτης 7′», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ. Αρκετοί πύραυλοι δοκιμάστηκαν επιτυχώς από τους Φρουρούς της Επανάστασης κατά τη δεύτερη ημέρα των ασκήσεων, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο βαλλιστικός πύραυλος Σαχάμπ 3, βεληνεκούς 2.000 χλμ., είναι ένας από αυτούς του ιρανικού οπλοστασίου που μπορεί να πλήξει το Ισραήλ ή αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι άλλοι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις έχουν βεληνεκές από 200 έως 750 χλμ.
Ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής των ιρανικών πυραυλικών δυνάμεων, δήλωσε στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr ότι δοκιμάστηκαν επίσης επτά ιρανικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, 300 έως 1.300 χλμ.
Οι τριήμερες ασκήσεις που διεξάγουν οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού καθεστώτος, «στέλνουν ένα μήνυμα στα ριψοκίνδυνα κράτη» στην περίπτωση που τυχόν αποπειραθούν να επιτεθούν στο Ιράν, σύμφωνα με τον στρατηγό Χατζιζαντέχ.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στο Νταστ-ε-Καβίρ, στην έρημο του κεντρικού Ιράν, όπου κατασκευάστηκε «αντίγραφο αεροπορικής βάσης μιας ξένης δύναμης στην περιοχή» και θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων αυτών, διευκρίνισε η Τεχεράνη.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται μια ημέρα αφού τέθηκαν σε εφαρμογή οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ως απάντηση στην άρνησή του να αναστείλει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Ιρανοί στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να κλείσει τα στενά του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο, ενώ ιρανός βουλευτής δήλωσε χθες ότι το κοινοβούλιο εξετάζει πρόταση νόμου, με την οποία θα απαγορευτεί η διέλευση από τα στενά του Χορμούζ σε όλα τα πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ δήλωσε σήμερα ότι «απλώς υπάρχει ένα σχέδιο» αναφερόμενος στην πρόταση νόμου, τονίζοντας ότι «αυτές οι χώρες που επιβάλλουν τέτοια μέτρα (κυρώσεις σε βάρος του Ιράν) προκαλώντας στο εξής οικονομική κρίση, θα πρέπει επίσης να δεχτούν τις πιθανές συνέπειες».
Ιρανοί ηγέτες προειδοποιούν συχνά ότι θα πλήξουν όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή, αν το Ιράν δεχτεί επίθεση.Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν θίξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο στρατιωτικών πληγμάτων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών των μεγάλων δυνάμεων για να πειστεί η Τεχεράνη για να περιορίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον Απρίλιο, ύστερα από 15 μήνες διακοπής, αλλά τρεις γύροι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη και τη Μόσχα δεν επέτρεψαν να αρθεί το αδιέξοδο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αναμέτρησης. Οι πύραυλοι συνιστούν τον μόνο οπλισμό του Ιράν που μπορεί να πλήξει στόχους έξω από τα σύνορα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει σύγχρονη πολεμική αεροπορία ούτε ισχυρή ναυτική δύναμη ανοικτής θαλάσσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πούτιν ανησυχεί για την εξάπλωση των Αδελφών Μουσουλμάνων