Η 70η επέτειος του V2. Το όπλο του Χίτλερ που έσπειρε τον τρόμο!

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο πρώτος πύραυλος τύπου V-2 εκτοξεύθηκε, στις 3 Οκτωβρίου 1942!  Ήταν μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελιξεις του 20ου αιώνα, αλλά ειναι μια επέτειος που δεν θα γιορταστεί, αντιθέτως, για μερικούς μπορει να ξυπνήσει τρομακτικές αναμνήσεις καθώς το συγκεκριμένο όπλο αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Χίτλερ και έσπειρε τον τρόμο σε πόλεις της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ηταν ο πρώτος μεγάλου βεληνεκούς μαχητικός πύραυλος στον κόσμο .

Μέχρι το τέλος του πολέμου, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα, ο V-2 είχε εκτοξευθεί με στοχο την Βρετανία πάνω από 1.400 φορές, προκαλώντας πάντα την καταστροφή.
Εκτιμάται οτι απο τις επιθέσεις στη Βρετανία (και αλλου κυρίως στο Βέλγιο),  έχουν σκοτωθεί 7.250 στρατιωτικοί και πολίτες.

Εκτός τούτου 12, 000 εργάτες τραυματιστηκαν θανάσιμα στο γερμανικό εργοστάσιο κατασκευής του, στο Mittelwerk, στο οποίο εργάζονταν κρατούμενοι απο το κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και στις  8 Νοεμβρίου του 42  οι Γερμανοί ανακοίνωσαν επίσημα ότι χρησιμοποιούσαν τον V-2.

Ο V-2 ήταν ο ‘προπάτορας’ όλων των σύγχρονων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που χρησιμοποιούνταν στα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά τον πόλεμο, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση απέκτησαν πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά σχέδια του V-2 και συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του.

ΠΗΓΗ: Daily Mail/Imperial War Museum