USS Truman: Το διαμάντι του Αμερικανικού Ναυτικού κατευθύνεται προς τη Συρία

Το USS Truman διασχίζει τον Ατλαντικό μετά την αναχώρηση από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει τις ασκήσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα πορεία του αεροπλανοφόρου, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο, οφείλεται σύμφωνα με το πρακτορείο RT, στις απειλές των ΗΠΑ προς τη Δαμασκό.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (USNI) τη Δευτέρα έδειχναν το πλοίο στον Ατλαντικό περίπου χίλια χιλιόμετρα δυτικά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας.

Η προηγούμενη θέση του πλοίου που ανέφερε η USNI την προηγούμενη εβδομάδα δεν απέχει πολύ από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Το αεροπλανοφόρο που έχει πλήρωμα 6.500 ναυτικούς αναχώρησε από τη βάση του στο Norfolk και συμμετείχε σε δραστηριότητες υποστήριξης στον Ατλαντικό μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Η άσκηση του πολεμικού πλοίου στον Ατλαντικό έγινε μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ανταποκριθεί «γρήγορα και κατάλληλα» εάν το Συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην επιχείρηση επίθεσης στο Ιντλίμπ.

Το γεγονός αυτό θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη δήλωση του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, περί ηχηρής αντίδρασης σε ενδεχόμενη χημική επίθεση πριν από μερικούς μήνες.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ξεκίνησαν κοινές επιθέσεις με πυραύλους σε στόχους της Συρίας αφού κατηγόρησαν τον Assad για χρήση χημικών στην πόλη Ντούμα.

Σημειώνεται ότι το αεροπλανοφόρο USS Truman, θεωρείται από τους Αμερικανούς ως το διαμάντι του Στόλου, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, αντιμετώπισης κρίσεων αλλά και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
 
Πηγή: RT