USS Gerald Ford: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν το αεροπλανοφόρο από τις ακτές του Ισραήλ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford πρόκειται να αναχωρήσει από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σχεδόν τρεις μήνες από τότε που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τους φόβους για πολυμέτωπο πόλεμο, ανέφερε χθες το ABC News.

Το USS Gerald Ford, η πιο πρόσφατη, μεγαλύτερη και πιο τρομερή προσθήκη στον στόλο πυρηνικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, διαθέτει την ικανότητα να εκτοξεύει ανεξάρτητα πλήγματα στον Λίβανο, τη Συρία ή το Ιράν.

Υποστηρίζεται από αεροπλάνα ανεφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πλέει με μια ομάδα κρούσης πέντε αντιτορπιλικών.

Σύμφωνα με το ABC, επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο και «άλλα πλοία επιφανείας που αποτελούν την ομάδα κρούσης» θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ «όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να προετοιμαστεί για μελλοντικές αναπτύξεις».

«Η επιστροφή του πολεμικού πλοίου θα τηρηθεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα και ότι ακόμη και με την αναχώρηση του USS Gerald Ford, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να έχουν πολλές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή θα συνεχίσει να ενισχύεται με την ανάπτυξη καταδρομικών και αντιτορπιλικών στη Μεσόγειο.

Μαζί με το USS Gerald Ford, το Πεντάγωνο έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ τεθωρακισμένων οχημάτων M107 των 155 mm και σχετικό εξοπλισμό, χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Πηγή: Jerusalem Post / Φωτογραφίες αρχείου Reuters