Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για τη βελτίωση της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών με τη Γερμανία, αλλά μια σαρωτική συμφωνία «μη κατασκοπίας» μεταξύ των δύο χωρών είναι απίθανη, δήλωσε την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε μια συνολική συμφωνία μη κατασκοπίας, αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, και αν το κάνουμε σωστά μπορεί να ενισχύσουμε τη σχέση μας», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν συνάντηση αυτή την εβδομάδα μετά από αναφορές ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα με την σύμβουλο εθνικής ασφάλειας , Σούζαν Ράις , και άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις που προέκυψαν από τις αναφορές για τις παρακολουθήσεις.
Μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην κατάσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών Έντουαρντ Σνόουντεν για τις υποκλοπές κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, γερμανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου θα μπορούσε να επιδιώξει να ενταχθεί σε μια συμμαχία κατασκοπείας γνωστή ως «Five Eyes», στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια ομάδα αγγλόφωνων συμμάχων τους, χωρίζουν τον κόσμο σε τομείς- στόχους και μοιράζονται τα αποτελέσματα από τις υποκλοπές.
Οι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία «Five Eyes», είναι η Βρετανία, ο Καναδάς , η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, ένας πρώην υπάλληλος πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι για να μετάσχει η Γερμανία στην ομάδα, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι σύμμαχοι και μια τέτοια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις ΗΠΑ-Γερμανίας είναι να υπάρξει μια συμφωνία από την αμερικανική πλευρά να μην κατασκοπεύει Γερμανούς ηγέτες, όπως τη Μέρκελ, αλλά και να μην παρακολουθούν γερμανικές εταιρείες για οικονομικούς ανταγωνιστικούς λόγους, αναφέρει ο εν λόγω αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από το εξωτερικό για τις πρακτικές της NSA, εξετάζει την απαγόρευση των υποκλοπών από την πλευρά της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας προς τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών.