US Navy: Κατέσχεσε πάνω από 2.000 τυφέκια AK-47 από πλοίο με προορισμό τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέσχεσε πάνω από 2.100 τυφέκια τύπου AK-47 από ένα πλοίο στον Κόλπο του Ομάν που πιστεύεται ότι προερχόταν από το Ιράν και είχε προορισμό τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του US Navy.

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν μια ομάδα από το USS Chinook, ένα σκάφος παράκτιας περιπολίας κατηγορίας Cyclone, επιβιβάστηκε σε ένα ιστιοφόρο. Ανακάλυψαν τα τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ AK-47 τυλιγμένα σε πράσινο μουσαμά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό Ναυτικό, το οποίο κατέσχεσε άμεσα τα AK-47, υποπτεύεται ότι προερχόντουσαν από το Ιράν και κατευθύνονταν προς την Υεμένη.

«Όταν αναχαιτίσαμε το σκάφος, ήταν σε μια διαδρομή που χρησιμοποιούνταν ιστορικά για τη διακίνηση παράνομου φορτίου στους Χούθι στην Υεμένη. Το πλήρωμα του ιστιοφόρου επιβεβαίωσε την προέλευση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το πλήρωμα που έχει καταγωγή από την Υεμένη θα επαναπατριστεί πίσω σε ένα τμήμα της Υεμένης που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων στους αντάρτες Χούθι από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη.

Το Ιράν αρνείται επί μακρόν ότι εξοπλίζει τους Χούθι, ακόμη και όταν μεταφέρει τυφέκια, πυραυλικές χειροβομβίδες, πυραύλους και άλλα όπλα στην πολιτοφυλακή της Υεμένης χρησιμοποιώντας θαλάσσιες οδούς.

Οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανάγκασαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση σε εξορία. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οπλισμένος με αμερικανικά όπλα, μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της εξόριστης κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2015. Χρόνια ατελών μαχών ώθησαν το φτωχότερο έθνος του αραβικού κόσμου στα πρόθυρα της πείνας. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 14.500 αμάχων.

Πηγή: Associated Press