UNIFIL: «Μεγάλη απειλή» τα πυρά του ισραηλινού στρατού – Τραυματίστηκαν ακόμη 2 κυανόκρανοι

REUTERS/Karamallah Daher

Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε σήμερα πως δυο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν «πολύ μεγάλο κίνδυνο» για τους στρατιώτες της.

Χθες το πρωί ανακοίνωσε ότι «δύο Κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ» στη Νακούρα, «πλήττοντάς το απ’ ευθείας και προκαλώντας τον τραυματισμό» δύο ανθρώπων.

Το περιστατικό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τη Ρώμη να φθάνει στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» και το Παρίσι να καλεί σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία.

Σήμερα εκ νέου, αναφέρει η UNIFIL, στο αρχηγείο αυτό «σημειώθηκαν εκρήξεις για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες κοντά σε παρατηρητήριο και δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν».

Εξάλλου, «ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν και ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ», πρόσθεσε.

«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους», ανέφερε ακόμη.

REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για περιστατικά αυτού του τύπου και διεξάγει διεξοδική έρευνα στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης για να εξακριβώσει τις λεπτομέρειες του τι συνέβη».

«Η Χεζμπολάχ επιχειρεί δίπλα από θέσεις της UNIFIL», λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ από την μεριά του υποστηρίζει ότι στοχεύει θέσεις της Χεζμπολάχ, οι οποίες βρίσκονται δίπλα στα φυλάκια της UNIFIL, χρησιμοποιώντας τους κυανόκρανους ως «ασπίδες».

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL στην κύρια βάση της στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε πηγή στον ΟΗΕ.

Ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ χθες, Πέμπτη, πρόσθεσε η πηγή.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), 10.000 στρατιώτες της οποίας είναι ανεπτυγμένοι στο νότιο τμήμα της χώρας, καλεί από την αρχή της κλιμάκωσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία Reuters