Τζον Χίλι: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας – Δεν έχει πάει στρατό και υποστήριξε την εισβολή στο Ιράκ

Ο Τζον Χίλι (John Healey) ανακοινώθηκε ως ο νέος υπουργός Άμυνας, αναλαμβάνοντας τη θέση του Γκραντ Σαπς, μετά τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές στην Βρετανία.

Ο 65χρονος Χίλι είναι βουλευτής των Εργατικών από το 1997. Υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Μπλερ-Μπράουν καθώς και στα σκιώδη υπουργικά συμβούλια του Εντ Μίλιμπαντ και του Τζέρεμι Κόρμπιν και έγινε σκιώδης υπουργός Άμυνας το 2020.

Όπως σημειώνει το Sky News, ο νέος Βρετανός ΥΠΑΜ δεν εντάχθηκε ποτέ στον στρατό, αλλά υποστήριξε και ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ.

Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στον τομέα της Άμυνας; 

Οι Εργατικοί επέκριναν τους Τόρις για την «αποδυνάμωση» των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί.

Δεσμεύονται να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ, στα πρότυπα του NATO.

Επίσης, κατά την προεκλογική τους εκστρατεία δήλωναν ότι θα ξεκινήσουν μια Στρατηγική Αμυντική Ανασκόπηση για να αξιολογήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και τις ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

«Ως το κόμμα που ίδρυσε το ΝΑΤΟ, διατηρούμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στη συμμαχία», ανέφερε το μανιφέστο των Εργατικών.

Σχετικά με την Ουκρανία, το κόμμα υποστηρίζει ότι θα παραμείνει «σταθερό» στη στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική υποστήριξή του προς την εμπόλεμη χώρα.

Επιπλέον, με τον Τζον Χίλι στο «τιμόνι» του ΥΠΑΜ οι Εργατικοί δηλώνουν ότι θα δημιουργήσουν ένα «στρατιωτικό στρατηγικό αρχηγείο» και θα διορίσουν έναν «εθνικό διευθυντή εξοπλισμών» για να ενισχύσουν την ηγεσία και την υπευθυνότητα στις αμυντικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Με πληροφορίες από: forces.net / Φωτογραφία Reuters