Τζο Μπάιντεν: Δεν περιλαμβάνει στις δημοκρατικές χώρες τη Ρωσία, την Κίνα και την… Τουρκία

Η πληροφορία ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εξαιρούσε την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που διοργανώνει τον Δεκέμβριο κυκλοφορούσε από τις αρχές του μήνα. Ήδη το Politico είχε δημοσιεύσει τις πληροφορίες αυτές από τις 5 Νοεμβρίου και τις είχε αναπαράγει το AhvalNews.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες το βράδυ, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα των περίπου 110 χωρών που θα μετάσχουν στη Σύνοδο, μετά από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν: Η Τουρκία λείπει από τον κατάλογο.

Δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική χώρα που αν και σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν καλείται. Στους προσκεκλημένους δεν περιλαμβάνονται και Αραβικές χώρες που διατηρούν από καλές ως άριστες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως οι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο το γεγονός ότι εξαιρείται και η Τουρκία έχει τη δική του σημασία.

Εννοείται πως από τον κατάλογο που συνέταξε η Προεδρία Μπάιντεν απουσιάζει η Κίνα, βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, αντίθετα με την Ταϊβάν, γεγονός που ήδη προκαλεί την αντίδραση του Πεκίνου.

Το Πεκίνο αντιδρά για την πρόσκληση της Ταϊβάν

Συγκεκριμένα η Κίνα εκφράζει την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.

Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την πρόσκληση, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή.

«Χάρη στη σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στη δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι.

Μόσχα: Ο Μπάιντεν θέλει να διαιρέσει τις χώρες σε καλές και κακές

Όμως και η Ρωσία – που επίσης δεν έχει προσκληθεί – δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, με το Κρεμλίνο να λέει πως η σύνοδος κορυφής για την δημοκρατία που συγκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ως στόχο «να διαιρέσει τις χώρες».

«Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργήσουν νέες γραμμές διαίρεσης, να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές και κακές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θεωρεί αυταρχικές αυτές τις δύο χώρες, κατά των οποίων πρέπει να εγείρουν το ανάστημά τους οι δημοκρατίες.

Έκανε σαφές από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο ότι η μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα, την Ρωσία και την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Αξιοσημείωτο είναι πως από την Μέση Ανατολή, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ προσκλήθηκαν στην ψηφιακή σύνοδο, που θα διεξαχθεί την 9η και τη 10η Δεκεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε πάντως τη Βραζιλία, όπου κυβερνά ο ακροδεξιός, πολύ αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία θα αντιπροσωπευθεί, παρά τις συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις με τις Βρυξέλλες για το κράτος Δικαίου. Η Ουγγαρία του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν προσκλήθηκε.

Στην Αφρική, η ΛΔ Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας συγκαταλέγονται στα κράτη που προσκλήθηκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP