Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-02 16:28:08
«Εχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια» το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να τους χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Χαρακτήρισε «μη αποτελεσματικό δρόμο» τη στρατηγική της Αγκυρας για όξυνση σε πολλά παράλληλα μέτωπα, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αρνείται τον διάλογο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα αξιοποιεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
“Ο Ερντογάν δεν τόλμησε”
«Ο Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συσχετισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο πλήρως ανόμοιες υποθέσεις, που δεν έχουν να κάνουν τίποτε μεταξύ τους» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm» και αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε ερώτηση αν δικαιώνεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που είχε μιλήσει για «ομηρεία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κ. Τζανακόπουλος απάντησε:
«Ο κ. Καμμένος, από την πρώτη στιγμή, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, είχε πει ότι είναι πιθανό η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για λόγους πολιτικούς, διπλωματικούς, για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Κανένας δεν έκρυβε κάτι τέτοιο. Στην πρώτη φάση διαχείρισης του ζητήματος προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια γραμμή διαπραγμάτευσης, η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η βασική μας μέριμνα ήταν να επιτύχουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών όσο το δυνατό γρηγορότερα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος και ήταν απολύτως λογικό να μην κλιμακώσουμε άμεσα την αντιπαράθεση με την Τουρκία, για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς οξύνσεις και χωρίς εντάσεις. Φαίνεται ότι η Τουρκία, πράγμα το οποίο προφανώς ήταν μια ανησυχία μας από την πρώτη στιγμή, θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ένα μήνα μετά δεν έχουν καν κατηγορίες από τη μεριά της τουρκικής δικαιοσύνης για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια».
Η στρατηγική της όξυνσης δεν βοηθά
«Είναι πολλές οι αιτίες που η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση το τελευταίο διάστημα. Μία από αυτές, προφανώς, έχει να κάνει με τη διαχείριση και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, μια δεύτερη και ίσως η κυριότερη σε αυτή τη φάση, είναι η ένταση την οποία αντιμετωπίζει στα νότια σύνορα της με τη Συρία και ειδικά μετά την εισβολή στο Αφρίν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Έτσι έχει επιλέξει μια στρατηγική όξυνσης σε παράλληλα μέτωπα, είτε αυτά αφορούν την Κύπρο, είτε την ΕΕ, είτε τις ΗΠΑ, είτε το Ισραήλ. Νομίζω ότι όλη αυτή η στρατηγική της όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη μια πλευρά βρίσκεται διπλωματικά απομονωμένη, από την άλλη μεριά προσπαθεί να χαράξει μια στρατηγική υπεράσπισης του εαυτού της, έτσι όπως την καταλαβαίνει εκείνη, και αυτό την οδηγεί σε διαρκείς οξύνσεις και προκλήσεις. Αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός δρόμος για την Τουρκία, δεν είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής και στην αποκλιμάκωση της έντασης και νομίζω σιγά σιγά η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να το κατανοεί».
Πλήρης ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική στρατηγική για τα εθνικά θέματα στην Ελλάδα και επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς τους ότι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και ότι η στάση τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. «Με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας θα έπρεπε η Ελλάδα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής να μπορέσει να κλείσει όσο το δυνατό περισσότερα δευτερεύουσας έντασης θέματα, όπως με την Αλβανία και την πΓΔΜ» είπε και πρόσθεσε:
«Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πρώτη προτεραιότητα ή προτεραιότητα γενικώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντιθέτως, επιλέγει να κάνει μια πλήρως ανεύθυνη, μια πλήρως ακατανόητη πολιτική σε ότι αφορά ακόμα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες, με τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς. Έχει επιλέξει μια στάση άρνησης διαλόγου, όχι μόνο στα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης που είναι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, αλλά ακόμα και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πράγμα το οποίο δημιουργεί πάρα πολύ δύσκολα προβλήματα.
Όταν έχουμε μια στάση από την Τουρκία που είναι στάση κλιμάκωσης, στάση όξυνσης, στάση προκλητικότητας, και η ΝΔ επιλέγει να μην δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον υπουργό Εξωτερικών για να έχει επίσημη ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».
Υπάρχει δυνατότητα για λύσεις με Αλβανία και πΓΔΜ
Σε ερώτηση για αν υπάρχει έδαφος να κλείσουν το θέμα με το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι εκκρεμότητες με την Αλβανία, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης είναι προφανές ότι η κάθε πλευρά θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Παρατήρησε:
«Το βέβαιο είναι ότι και η Αλβανία και η πΓΔΜ φαίνεται να έχουν την πολιτική βούληση να διαπραγματευτούν για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα σε μια διαπραγμάτευση, ίσως γιατί αυτή είναι και η ουσία εξ ορισμού της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει πολιτικό έδαφος, αυτό είναι βέβαιο. Υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες να βρεθούν λύσεις, ωστόσο θεωρώ ότι όλα αυτά εξαρτώνται από την πορεία των τεχνικών συζητήσεων». Πρόσθεσε πως με αυτό το πρίσμα θα έπρεπε να προσεγγίζουν το ζήτημα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, «διότι δεν έχουμε καιρό ούτε για μικροπολιτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις, ούτε για εκμετάλλευση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας». «Περί όνου σκιάς» η συζήτηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «περί όνου σκιάς» τη συζήτηση για το αν θα είναι καθαρή, ή όχι, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, διότι ουδείς από τους εταίρους και δανειστές θέτει ζήτημα προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Σημείωσε: «Το χρονοδιάγραμμα παραμένει, ώστε στις 21 Ιουνίου να έχουμε καταλήξει και στο ζήτημα του χρέους και του καθεστώτος εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι πολιτικές και οι τεχνικές προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε στην ώρα μας. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η καθαρή έξοδος έχει να κάνει με το κατά πόσο θα έχουμε τη δυνατότητα σε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές ή αν θα υπάρχει ένα είδος προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί και από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς αλλά και από όλους όσοι συμμετέχουν ή εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα ότι δεν τίθεται ως θέμα συζήτησης. Επομένως, όλη αυτή η συζήτηση νομίζω ότι είναι “περί όνου σκιάς”, είναι εσωτερικής κατανάλωσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ