Typhoon: Βρετανικά μαχητικά «κυνηγάνε» ρωσικά βομβαρδιστικά που πλησιάζουν το FIR Σκωτίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη Typhoon εναντίον «αγνώστων αεροσκαφών» που πλησιάζουν στην περιοχή ενδιαφέροντός του, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Τα αεροπλάνα, που αναπτύχθηκαν από μια βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στη Σκωτία, υποστηρίζονται από δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού αέρος-αέρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Δεν θα προσφέρουμε καμία επιπλέον λεπτομέρεια για αυτή τη συνεχιζόμενη επιχείρηση μέχρι να ολοκληρωθεί», ανέφερε το υπουργείο.

Τα βρετανικά αεροσκάφη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα ανταποκρινόμενα σε ρωσικά βομβαρδιστικά που πλησιάζουν. Η RAF εντοπίζει, αναχαιτίζει και συνοδεύει τακτικά ρωσικά αεροσκάφη που διέρχονται από τον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στην περιοχή ενδιαφέροντος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι ρουτίνα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα αεροσκάφη Quick Reaction Alert Typhoon έχουν αναπτυχθεί για να αναχαιτίσουν ρωσικά βομβαρδιστικά καθώς πλησιάζουν στην περιοχή ενδιαφέροντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον 3 βομβαρδιστικά βρίσκονται στον αέρα με την υποστήριξη 3 δεξαμενόπλοιων και ενός αεροσκάφους A-50 AWACS.

«Ένας από τους λόγους που η Ρωσία πραγματοποιεί αυτές τις ασκήσεις είναι για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποτυχία αναχαίτισής τους θα ερμηνευόταν ως αδυναμία και θα ενθαρρύνει περαιτέρω δράσεις» δήλωσε πρώην πιλότος της RAF.

Πηγή: UK Defence Journal /  Φωτογραφία αρχείου Reuters