Νεαροί και αστυνομικοί συγκρούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Τύνιδα, ώρες έπειτα από διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης και της αστυνομικής βίας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νέου στα χέρια αστυνομικών.
Δεκάδες νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα – πέτρες, πυροτεχνήματα… – εναντίον αστυνομικών, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ροπάλων κοντά σε αστυνομικό τμήμα στη λαϊκή συνοικία Σίντι Χασίν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα τελευταία βράδια σημαδεύονται από επεισόδια μετά τον ύποπτο θάνατο του Άχμεντ μπιν Άμαρ, κατοίκου της γειτονιάς, μετά τη σύλληψή του.
Νωρίτερα χθες, εκατοντάδες ακτιβιστές της αριστεράς και κάτοικοι λαϊκών συνοικιών στην Τυνησία διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» ή «σώστε μια ζωή – δικάστε έναν αστυνομικό».
Ανάμεσά τους οι μητέρες τριών νέων που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια μετά τη σύλληψή τους, που αξιώνουν να αποδοθεί «δικαιοσύνη» για τα παιδιά τους.
Διαδηλωτές πέταξαν καρέκλες εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο Μπουργκίμπα, στο κέντρο της Τύνιδας, λίγο μετά την έναρξη της κινητοποίησης. Αρκετοί προσήχθησαν.
«Οι νέοι μας ρισκάρουν τη ζωή τους, προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη με βάρκες, επειδή το σχολείο δεν έχει καμιά αξία πια, η υγεία είναι στα ίδια χάλια, η αστυνομία στην Τυνησία κάνει ό,τι θέλει» κι επικρατεί «φόβος για το μέλλον», είπε με οργή δασκάλα που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
Η οικογένεια του Άχμεντ μπιν Άμαρ καταγγέλλει πως αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα. Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε ωστόσο την Πέμπτη ότι πέθανε εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υπέστη.
Βίντεο που έχει γίνει viral μεταξύ των τυνήσιων χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει ανήλικο, που συνελήφθη την Τετάρτη, στο περιθώριο της κηδείας, αφού τον έχουν γδύσει τελείως και τον έχουν ρίξει κάτω χτυπώντας τον, προτού οδηγηθεί σε αυτοκίνητο της αστυνομίας από άνδρες που προφανώς είναι αστυνομικοί με πολιτικά. Το βίντεο επέτεινε το κλίμα οργής.
Για αυτό το συμβάν διενεργείται δεύτερη έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν «ευθύνες» για τις «καταχρήσεις» στην «επέμβαση» των αστυνομικών, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών στην Τυνησία.
Δέκα χρόνια και πλέον μετά την πτώση του αστυνομικού καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπιν Αλί, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να μην βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, όμως ελάχιστες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν. Οι καταχρήσεις τους σπανίως καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.
Ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι, που υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα Ενάχντα, είναι το τρέχον διάστημα μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP