Tu-160M: O Πούτιν πέταξε με το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό – «Μυστική» η διαδρομή του [vid]

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε πτήση 40 λεπτών με το νέο εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-160M σε μία διαδρομή που κρατήθηκε μυστική.

Η απογείωση έγινε από διάδρομο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που κατασκευάζει το βομβαρδιστικό στο Καζάν και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. Ο ενθουσιασμένος δημοσιογράφος που μετέδιδε την απογείωση έκανε λόγο για «μοναδικό γεγονός».

Το Tu-160M έχει τετραμελές πλήρωμα και ικανότητα μεταφοράς 12 πυραύλων Cruise ή 12 πυρηνικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η αυτονομία πτήσης ανέρχεται σε 12.000 χιλιόμετρα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν καθόταν στο πιλοτήριο ενός στρατιωτικού αεροσκάφους. Η πρώτη του πτήση με Tu-160 (η προηγούμενη έκδοση, πριν από την αναβάθμιση), ήταν τον Αύγουστο του 2005.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε χθες το Καζάν και επιθεώρησε τις εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού στα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tu-160M, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον Υπουργό Βιομηχανίας – Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ και εκπροσώπων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, TASS / Φωτογραφίες Reuters