Την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση. «Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.
Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Όπως είπε, «αυτό έγινε και στην προηγούμενη περίπτωση όπου προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο» και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να δώσει «μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει».
Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων και είπε πως στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες, τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο «για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων» και ενημερώθηκε ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία «ως το τέλος του έτους προκειμένου να συζητήσουν με τον Τούρκο Πρόεδρο κυρίως το Συριακό και τη Ρωσία».
«Το μήνυμα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μαρτίου ήταν απολύτως σαφές, για πρώτη φορά κρυστάλλινο», είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις ευρωπαϊκές διατυπώσεις ότι η Τουρκία «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα».
«Είμαι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. Ο διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός και απαραίτητος αυτή την περίοδο. Στηρίζουμε επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη λύση για το Κυπριακό και θέλω να υπογραμμίσω ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι αταλάντευτα μια πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς εθνικιστικές κορώνες που θα μπορούσαν να μας παρασύρουν σε δρόμο ολισθηρό. Η στρατηγική της Ελλάδας είναι να δυναμώνει το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και ειρήνης της περιοχής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής»
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζια από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσιπρας δεν έκρυψε την εκτίμηση του προς το πρόσωπο του απερχόμενου υπουργού λέγοντας πως «αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο» ότι «ανέβασε ψηλά τον πήχη», ότι υπήρξε «ένα ανοιχτό βιβλίο» και ότι θα εξακολουθήσει να τον συμβουλεύεται.
Υπογράμμισε ότι θα συναντηθεί μαζί του αύριο στην Αθήνα. Ως προς το θέμα της δημοσιοποίησης της επιστολής-παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως βρίσκεται στο γραφείο του με την ένδειξη «αυστηρά προσωπική», ότι δεν την έχει ακόμη διαβάσει, αλλά και ότι δεν συνηθίζει να δίνει στη δημοσιότητα αυστηρά προσωπικές επιστολές.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως για την ΠΓΔΜ η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της είναι μονόδρομος σε σχέση με την προσχώρηση της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες που διατυπώνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις είθισται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πλην όμως στην περίπτωση της ΠΓΔΜ η εθνική γραμμή είναι μια και ότι εφεξής οποίος εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς θα την υποστηρίζει και θα την ακολουθεί. «Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δημοσιεύματα με ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν συνεχώς εδώ και δυόμισι χρόνια, ότι θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν υφίσταται αφού η εμπιστοσύνη υπάρχει και κάλεσε τους εμπνευστές αυτών των προβλέψεων να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Λόττο όπου ίσως να έχουν μεγαλύτερη τύχη.
Διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είπε πως συνομίλησε με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, με τον Ινδό αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στην ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο αντιπρόεδρο με τον οποίο συζήτησε τις ευκαιρίες για συνεργασία που ανοίγει ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία.
Συνάντηση, όπως, είπε θα έχει το απόγευμα με τον Κινέζο πρωθυπουργό με αντικείμενο τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία 16+1, μια πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια στην οποία θα συμμετάσχει η Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ