Τσαβούσογλου: Συνομίλησε με τον ΓΓ του NATO για την κρίση στην Ουκρανία

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για να ανταλλάξουν απόψεις ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης των εκπροσώπων των κρατών-μελών του NATO σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του NATO θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα όπου η Ρωσία έχει έντονη στρατιωτική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και τον προγραμματισμένο διάλογο NATO – Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν για το ίδιο θέμα.

Η Τουρκία καλεί και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες  διπλωματικούς μηχανισμούς διαλόγου, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω σύγκρουση. Επισημαίνει επίσης ότι η σχέση που έχει αναπτύξει και με τις δύο χώρες ξεχωριστά, την καθιστά ικανή να αναλάβει τον ρόλο μεσολαβητή με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.

Πηγή: Hurriyet News / Φωτογραφία αρχείου Reuters