Τσαλίκοφ: Ανακρίθηκε από την FSB το Νο 3 του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας – «Στενεύει ο κλοιός» γύρω από τον Σοϊγκού;

Η Υπηρεσία Πληροφοριών του υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η FSB ανέκρινε τον ανώτερο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Ρουσλάν Τσαλίκοφ, για υπόθεση διαφθοράς εντός του υπουργείου.

Ο Τσαλίκοφ, που συχνά περιγράφεται ως προστάτης του Ιβανόφ, ανακρίθηκε από την FSB σχετικά με την υπόθεση για την οποία συνελήφθη και ανακρίθηκε ο Τιμούρ Ιβανόφ.

Όπως επισημαίνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ, ο Τσάλικοφ πιστεύεται ότι είναι το Νο 3 στην ιεραρχία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μετά τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γκερασίμοφ.

Όπως ο Ιβανόφ, έτσι και ο Τσαλίκοφ έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Εργάστηκε υπό τον Σοϊγκού στο Υπουργείο Πολιτικής Άμυνας, Έκτακτης Ανάγκης και Αρωγής σε Καταστροφές και τον ακολούθησε πρώτα στο γραφείο του κυβερνήτη της περιφέρειας της Μόσχας και στη συνέχεια, το 2012, στο Υπουργείο Άμυνας.

Κατά την ίδια πηγή, υπάρχει επίσης σοβαρή πιθανότητα η έρευνα για τον Ιβανόφ να εμπλέξει και τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, καθώς ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι κατασκευαστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας έχτισαν ένα σπίτι για τον Σιλουάνοφ.

Η διαφθορά αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το 2019, ο Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας Βαλέρι Πετρόφ  δήλωσε ότι η διαφθορά ήταν «η ρίζα σχεδόν των περισσότερων προβλημάτων στο κράτος δικαίου».

Η διαφθορά ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αναποτελεσματικότητα της Ρωσίας, ειδικά στην αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, όταν θεωρήθηκε υπεύθυνη παραδείγματος χάρη για τα ελαστικά κακής ποιότητας με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα βαρέα οχήματα του ρωσικού στρατού ή για τις αναφορές περί υπεξαίρεσης καυσίμων.