Τραμπ προς ΕΕ: Μπορεί να υπάρξει μόνο μια κοινή δύναμη, το ΝΑΤΟ

Να επιλέξουν οι ευρωπαίοι φαίνεται να ειναι το μήνυμα του νέου προεδρου των ΗΠΑ. Κύκλοι στο Πεντάγωνο αναφέρουν οτι ή συμμετοχή ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ή ευρωστρατό αλλα όχι και τα δύο σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας. 

Κορυφαίοι Βρετανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στο αμερικανικό Πεντάγωνο ενημερώθηκαν πως άμεση προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των γαλλικών και γερμανικών σχεδίων για τη δημιουργία ευρωστρατού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Daily Express οι στρατιωτικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε πως δεδομένης της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη και της δημοσιονομικής πίεσης στους εθνικούς προϋπολογισμούς, μπορεί να υπάρξει μόνο μια κοινή δύναμη, και αυτή είναι το ΝΑΤΟ».

Παρά τα σχόλια του Προέδρου Trump, το γεγονός οτι αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο», ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγός James Mattis επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αμερικής στη Συμμαχία – και ενίσχυσε τις ανησυχίες κατά της Ρωσίας. «Έχουμε μια μακριά λίστα των φορών που έχουμε προσπαθήσει να εμπλακούμε θετικά με τη Ρωσία. Έχουμε και μια σχετικά κοντή λίστα επιτυχιών όμως «είπε στο Κογκρέσο την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα αναπτύξει έξι τάγματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της νεοαφιχθείσας 3ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και 3.500 στρατιώτες, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τις βλέψεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Απο τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μόνο η Βρετανία και η Γαλλία έχουν τοποθετηθεί για να διοικήσουν τρία απο τα τέσσερα τάγματα.

«Ο πρόεδρος Trump είναι άνθρωπος των αριθμών. Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα πράγμα, αλλά όταν θα συναντηθεί με τους αρχηγούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αργότερα εντός του έτους θα πει ότι οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν έξι τάγματα στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αλλά τι κάνουν οι υπόλοιποι;» διερωτήθηκε άλλη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσης δήλωσε οτι χρήση της λέξης ξεπερασμένο για να περιγράψει το ΝΑΤΟ είχε παρερμηνευθεί, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου κατά της τρομοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος Trump συνειδητοποιεί ότι, για μόλις 1% του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, μπορεί να καλέσει 27 έθνη για να ταθούν μαζί του σε αυτον τον κόσμο».
«Ειναι δεσμευμένος στο ΝΑΤΟ – αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη μετακίνηση της ΕΕ προς την κατεύθυνση ενός στρατού της ΕΕ, ένας στρατός της Δυτικής Ευρώπης», δήλωσε ο Τεντ Malloch, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Χθες το βράδυ, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Ιαν Μπρεζίνσκι, ανώτερος συνεργάτης με το Atlantic Council think tank στην Ουασινγτον είπε: «Εκει που είναι πιο αποτελεσματική η ΕΕ είναι στην ώθηση $ 17τρισεκατομμυρίων δολαρίων απο το οικονομικό της βάρος και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης.

«Όταν αναπτύσσει τις στρατιωτικές δομές διοίκησης και άλλων στρατιωτικών ικανοτήτων τοτε επαναλαμβάνει θεσμούς που δεν εξυπηρετούν κανένα όφελος.
«Το ΝΑΤΟ είναι αξεπέραστο, όταν πρόκειται για τη διαλειτουργικότητα. Η δύναμη της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ ειναι συμπληρωματική.

Και πρόσθεσε: «Με το διορισμό του στρατηγού Mattis, ένας μεγάλος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ, ως υπουργό Άμυνας, και με τον Ανώτατο Διοικητή Ευρώπης, Gen Curtis Scaparrotti, ο Πρόεδρος Trump έχει το κλειδί, με το οποίο μπορει να επιταχύνει το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ. «