Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο: Ψεύτικα εκρηκτικά, αληθινά μαχαίρια – Έτσι σκόρπισαν τον τρόμο οι 3 δράστες

Σε πρωτεύουσα του τρόμου έχει μετατραπεί το Λονδίνο. Μία νέα τρομοκρατική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία πως αντιμετωπίζει το περιστατικό, σημειώθηκε στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. ώρα Αγγλίας), στην «καρδιά» της αγγλικής πρωτεύουσας.

Οι δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου προτού επιτεθούν με μαχαίρια εναντίον περαστικών σσε μια από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές του Λονδίνου, το Μπόροου Μάρκετ.

Σε επτά νεκρούς και σαράντα οκτώ τραυματίες ανέρχεται πλέον ο θλιβερός απολογισμός (σ.σ. για έξι νεκρούς έκαναν λόγο οι πληροφορίες νωρίτερα), τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές κι ενώ ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr

17:54 Νεότερος απολογισμός

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία των βρετανικών αρχών, 36 από τους τραυματίες στην επίθεση που έγινε στη Γέφυρα του Λονδίνου παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 21 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

17:12 Στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι «τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας» στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα το μεσημέρι, την επομένη της επίθεσης στο Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι ο πύργος του Άιφελ θα σβήσει συμβολικά απόψε τα φώτα του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Ο Μακρόν και η Μέι, οι οποίοι συνομίλησαν στα αγγλικά, «αναφέρθηκαν στην κατάσταση των θυμάτων και στα πρώτα στοιχεία της έρευνας» και η Μέι δεσμεύθηκε, όπως αναφέρει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «να δώσει όλες τις πληροφορίες» για τους Γάλλους που έπεσαν θύματα της επίθεσης.

Ο Μακρόν «υπενθύμισε ιδιαίτερα τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Υπενθύμισε επίσης «τη σημασία του αγώνα κατά της μετάδοσης μηνυμάτων τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω των κοινωνικών δικτύων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων.

Εξάλλου η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως απόψε, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), τα φώτα του πύργου θα σβήσουν σε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr

17:11 Το μήνυμα του Πάπα

«Προσευχόμαστε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του Λονδίνου και τους συγγενείς τους», είπε σήμερα το μεσημέρι ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Το πνεύμα ας χαρίσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ας επουλώσει τις πληγές του πολέμου και της τρομοκρατίας η οποία, και την περασμένη νύχτα, στο Λονδίνο, έπληξε αθώους πολίτες», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τη βρετανική κυβέρνηση, όπως και την κοινή στράτευση κατά της τρομοκρατίας. Ας ενωθούμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων», έγραψε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Θέλουμε να καταστήσομε σαφή την απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό μας. Η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας, στη μάχη ενάντια σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την πολιτισμένη συνύπαρξη των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών μας», υπογράμμισε σε μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

16:50 Μαρτυρίες σοκ! «Βοήθεια με μαχαίρωσαν»

«Φαινόταν σαν να έβαζε στόχο ομάδες ανθρώπων», δήλωσε στο Reuters ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, σύμβουλος επιχειρήσεων. Αφού το βαν ανέβηκε και κατέβηκε από το πεζοδρόμιο, είδε τουλάχιστον έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος . «Ήταν φρικτό».

Στη συνέχεια οι δράστες, κρατώντας μαχαίρια, μετέφεραν την επίθεσή τους στη γειτονική Μπόροου Μάρκετ, όπου επιζήσαντες περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν σε μια περιοχή γεμάτη ανθρώπους που διασκέδαζαν σε μπαρ και εστιατόρια.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από το πάμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν». «Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε ‘βοηθήστε με, βοηθήστε με’ και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη», αφηγήθηκε στην Guardian.

Οι δράστες φώναζαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ» και ο Βόουλς λέει πως προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή τους.

«Καθώς έφευγαν, τους φώναζα «όι, όι, δειλοί!’», λέει. «Προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους ρίχοντας πράγματα εναντίον τους … Σκέφτηκα πως, αν πετάξω μπουκάλια ή καρέκλες, μπορεί να με κυνηγήσουν. Αν μπορέσω να τους κάνω να βγουν στον κεντρικό δρόμο, τότε η αστυνομία θα μπορούσε να τους σταματήσει, θα μπορούσαν προφανώς να τους πυροβολήσουν».

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα με μια μεγάλη λεπίδα, παρόμοια με κουζινομάχαιρο, και θύματα να αιμορραγούν από μαχαιριές. Είπαν ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας πανικόβλητοι από την περιοχή.

Ο Άλεξ Σέλουμ βρισκόταν στο παμπ Mudlark με τη φιλενάδα του και δύο φίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», αφηγήθηκε στο BBC.

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, έφριξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Έκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε».

«Ήταν ένας τύπος με ένα πολύ μακρύ μαχαίρι που μαχαίρωνε στην τύχη. Ένα αληθινό ζώο», είπε στον λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

Ένας μάρτυρας, που είπε στο BBC ότι ονομάζεται Μπεν, είπε πως είδε έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που μαχαίρωνε έναν άνδρα με μια λεπίδα η οποία του φάνηκε πως είχε μήκος γύρω στα 25 εκατοστά.

«Τον μαχαίρωνε ψυχρά και αυτός κατέρρευσε στο έδαφος», είπε για το θύμα. Τότε ο δράστης περπάτησε προς το Soutwark Tavern όπου κάποιος έριξε εναντίον του μια καρέκλα, λίγο πριν ακουστούν πυροβολισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr

12:42 Κανονικά οι εκλογές!

«Ενωμένοι θα νικήσουμε τους εχθρούς μας» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία ήταν κατηγορηματική πως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, 8 Ιουνίου του 2017, θα γίνουν κανονικά, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως η τρομοκρατία δεν θα νικήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες.

12:22 Καταδίκη από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης, Γεώργιος Γεννηματάς διαβίβασε σήμερα το πρωί, προς την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith, «τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την χθεσινοβραδινή βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, καθώς και τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, μαζί με τις ειλικρινείς ευχές του για ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών».

Τσίπρας: Θλίψη και οργή! Θα κινήσουμε το φόβο και την τρομοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter.

Μητσοτάκης: Να τελειώνουμε με την τρομοκρατία

«3η τρομοκρατική επίθεση σε 3 μήνες στη Μ. Βρετανία. Ολόψυχη συμπαράσταση! Χρέος μας να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία» αναφέρει ανάρτηση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

10:12 Δήμαρχος Λονδίνου: Να γίνουν κανονικά οι εκλογές!

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί η θλίψη και η οργή που νιώθει η πόλη μας. Αισθάνομαι αποτροπιασμό και οργή που αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρό τους αθώους Λονδρέζους και τουρίστες που απολάμβαναν το Σαββατόβραδό τους», δήλωσε ο Καν στους δημοσιογράφους.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας εμποδίσουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που έχουμε. Θέλουν να μας σταματήσουν από το να ψηφίσουμε την Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό», τόνισε. «Δεν συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία. Ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι τρομοκράτες είναι η δημοκρατία», υπογράμμισε ο Καν. Ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου πρόσθεσε ότι «το επίπεδο απειλής παραμένει υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι μια επίθεση στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πιθανή». Προειδοποίησε μάλιστα τους Λονδρέζους ότι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας θα είναι αυξημένη: «Οι Λονδρέζοι θα παρατηρήσουν σήμερα αυξημένη αστυνομική παρουσία, όπως και τις επόμενες λίγες ημέρες κάποιοι αστυνομικοί θα είναι και ένοπλοι». Τέλος ο Καν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και σε εγρήγορση.

10:11 Αναστολή προεκλογικής περιόδου

Οι Συντηρητικοί αναστέλλουν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Το Συντηρητικό Κόμμα δεν θα πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο. Θα επανεξετάσουμε στη διάρκεια της ημέρας και καθώς γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος της Μέι. Νωρίτερα ο πολιτικός συντάκτης Ρόμπερτ Πέστον ανέφερε στο Twitter ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα αναστείλουν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου. «Οι πολιτικοί αναστέλλουν για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο, όμως θα συνεχιστεί σε τοπικό», έγραψε ο Πέστον. Μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ τα μεγάλα κόμματα της Βρετανίας είχαν αναστείλει την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για τρεις ημέρες.

10:11 Ζητούν αναβολή των εκλογών! Λίγες ώρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, οι πολιτικοί δέχονται πιέσεις από τους πολίτες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να αναβάλουν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ, από την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, η προεκλογική εκστρατεία ανεστάλη για αρκετές ημέρες. Τώρα η έκκληση να ανασταλεί η πολιτική δραστηριότητα ξεκίνησε από τον Μαρκ Όξκλεϊ, σε μια αίτηση που ανήρτησε στον ιστότοπο Change.orgwebsite.

Στην αίτησή του με τίτλο «Προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: αναβάλετε τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Υπογράψτε την αίτηση», ο Όξκλεϊ αναφέρει: «Εγώ και είμαι βέβαιος μεγάλο ποσοστό του βρετανικού λαού συμφωνεί ότι τώρα δεν είναι η ώρα για βουλευτικές εκλογές. Έπειτα από μια δεύτερη καταστροφική επίθεση πιστεύω ότι είναι ώρα να θέσουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας μας και του λαού της. Γι’ αυτό σας ζητώ να αναβάλετε τις βουλευτικές εκλογές για αργότερα».

Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν πολλοί χρήστες του Twitter. Ένας χρήστης με το όνομα Ματ επεσήμανε ότι αισθάνεται πραγματικά πως δεν είναι πλέον ασφαλές να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Ο χρήστης Κρις Κουκ εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές μια περίοδο που στα νέα κυριαρχεί το θέμα της τρομοκρατίας. Ένας άλλος χρήστης του Twitter, ο Μπεν Ντιν, επεσήμανε ότι αν η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να αναβληθεί, ένας ισχυρός ηγέτης θα ανέστειλε τις εκλογές. Μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών είναι και η ηθοποιός και ακτιβίστρια Άννα Φρίελ.

09:58 Αναμένονται δηλώσεις της Μέι

09:32 Η πιο τρανή απόδειξη ότι ο τρόμος έχει «ποτίσει» στην Ευρώπη… Συνολικά 600 (!) άνθρωποι τραυματίστηκαν στην κεντρική πλατεία Σαν Κάρλο του Τορίνου, όπου παρακολουθούσαν τον τελικό του Champions League, Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης, σε γιγαντοοθόνη. Η «έκρηξη» που σκόρπισε τον τρόμο… Η βασική αιτία, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ο πανικός που επικράτησε όταν υποχώρησε κιγκλίδωμα στο κέντρο της πλατείας πιθανόν επειδή σχεδόν ταυτόχρονα ακούστηκε η έκρηξη μιας κροτίδας. Δείτε εδώ βίντεο ντοκουμέντο από αναγνώστη του newsit.gr

09:14 Αρκούσαν 8 λεπτά στους δράστες για να σκορπίσουν τον θάνατο! [pic] Η αντίδραση της αστυνομίας του Λονδίνου ήταν άμεση και αποτελεσματική, αφού και οι τρεις δράστες εξουδετερώθηκαν, ωστόσο είχαν προλάβει να «πληγώσουν» και πάλι την Αγγλία… Διαβάστε αναλυτικά εδώ  

08:57 Συνεχής τρόμος… Η επίθεση διαπράχθηκε πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες αφότου ο Σαλμάν Αμπέντι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα στον χώρο όπου γινόταν μια συναυλία στο Μάντσεστερ, την 22α Μαΐου, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους. Η νέα επίθεση ακολούθησε εκείνη που διέπραξε την 22α Μαρτίου στο Γουεστμίνστερ ο Χάλιντ Μασούντ, ο οποίος έπεσε με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και κατόπιν μαχαίρωσε τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά άλλων ανδρών της αστυνομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr