Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθούν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Κυανού Οίκου στη Σεούλ, καθώς τα τρία κράτη ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την επίκληση της αυξανόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, χώρας που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Η τριμερής σύνοδος Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας αναμένεται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ τον Αύγουστο», ανέφεραν οι υπηρεσίες της νοτιοκορεάτικης προεδρίας, προσθέτοντας πως η ακριβής ημερομηνία και η τοποθεσία θα ανακοινωθούν «αργότερα». Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το οποίο επικαλείται πηγές του χωρίς να τις κατονομάζει, η σύνοδος θα διεξαχθεί τη 18η Αυγούστου στο Καμπ Ντέιβιντ, εξοχικό των Αμερικανών προέδρων στην πολιτεία Μέριλαντ, όχι μακριά από την Ουάσιγκτον.
Η τριμερής στρατιωτική συνεργασία
Η σύνοδος αυτή αναγγέλλεται μερικές ημέρες αφού Σεούλ και Ουάσιγκτον διεξήγαγαν την πρώτη συνεδρίαση κοινού συμβουλευτικού οργάνου αρμόδιου για τα πυρηνικά όπλα στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα. Την Τρίτη, αμερικανικό υποβρύχιο που φέρει πυρηνικά όπλα ελλιμενίστηκε στη Μπουσάν, κάτι που είχε να συμβεί από το 1981. Την περασμένη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως δοκίμασε με επιτυχία, για δεύτερη φορά, τον Hwasong-18, τον νεότερο βορειοκορεατικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ο οποίος κινείται χάρη σε στερεό καύσιμο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δοκιμές αυτές αποτελούν μείζονα πρόοδο στα, θεωρητικά απαγορευμένα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Η σχέση ανάμεσα στις δυο Κορέες βρίσκεται στο ναδίρ. Η διπλωματία έχει μπει στο περιθώριο από πέρυσι, όταν ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του και έδωσε εντολή να αυξηθεί εκθετικά η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός κρατούμενος στη Βόρεια Κορέα
Σε αντίδραση, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με τον παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του, τις ΗΠΑ, κι επίσης επιδίωξε να θάψει το τσεκούρι του πολέμου με την Ιαπωνία την άλλοτε επικυρίαρχη αποικιοκρατική δύναμη, για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας. Τον Απρίλιο, , Σεούλ και Ουάσιγκτον διεμήνυσαν πως η Πιονγκγιάνγκ εκτίθεται στον κίνδυνο πυρηνικών πληγμάτων αντιποίνων που θα σήμαιναν το «τέλος» της αν η κυβέρνησή της αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.
Η σύνοδος αναγγέλθηκε εξάλλου λίγα 24ωρα αφού η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως Αμερικανός στρατιώτης, που είχε φυλακιστεί για επίθεση στη μονάδα του στη Νότια Κορέα, έχει πιθανόν αιχμαλωτιστεί από τις βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις αφού πέρασε τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα. Η Πιονγκγιάνγκ όχι σπάνια κρατά Αμερικανούς πολίτες προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει αν κρίνει πως χρειάζεται για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters