Τριμερής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου την Τετάρτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ, μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα και ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες με προφανή στόχο και τριμερή σε ανώτερο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται το πρώτο βήμα μετά την Διακήρυξη του Καΐρου που υπεγράφη το Σάββατο στην Αίγυπτο, μεταξύ Ελλάδας ,Κύπρου και Αιγύπτου που είναι, όπως έγινε γνωστό από την Λευκωσία,  η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου

Η αίσθηση που υπάρχει  σε διπλωματικούς κύκλους – και επιβεβαιώνεται από κυπριακής πλευράς αρμοδίως, είναι ότι  «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς»- κατά την δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, στις 2 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, θα έχει διμερείς διαβουλεύσεις, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Πρέσβυ κ. Nissim Ben Shitrit που θα καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων διμερών σχέσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση του Πρέσβυ κ. Αναστάσιου Μητσιάλη με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβυ κ. Αλέξανδρο Ζήνωνα.

Οι τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις θα εστιάσουν, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στην προώθηση του τριμερούς διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και θα καλύψουν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συνέχεια της 3μερούς του Καΐρου με τους Υπ.Ενέργειας

Η Κοινή Διακήρυξη του Καΐρου – την οποία παραθέτουμε στο τέλος στο επίσημο αγγλικό κείμενο - ορίστηκε από τους αρχηγούς των τριών κρατών ότι θα υλοποιείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι, όπως προαναφέραμε, η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Την προηγουμένη  ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου θα είναι στην Κύπρο για διμερείς συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, “για να δούμε στην πράξη πώς προχωράμε πιο συγκεκριμένα με αυτά που περιγράφονται και στη διακήρυξη, αλλά και τις προθέσεις των δύο χωρών», είπε ο κύπριος εκπρόσωπος.

Στρατηγική επιλογή ο χερσαίος τερματικός σταθμός

Μένοντας στον τομέα της Ενέργειας  να σημειώσουμε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση δεν απομακρύνεται ο στόχος για εγκαθίδρυση χερσαίου τερματικού σταθμού στην Κύπρο 

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο στόχος του χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί, σημειώνοντας ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Αυτό που έχουμε πει είναι ότι στην παρούσα στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά που έχουμε ενώπιόν μας, η επιλογή δεν μπορεί να προχωρήσει. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από την (σ.σ. ιταλική εταιρία) ΕΝΙ και την ίδια στιγμή εξετάζουμε και όλες τις άλλες επιλογές. Αλλά σε καμιά περίπτωση η δημιουργία χερσαίου τερματικού που ήταν στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης δεν έχει απομακρυνθεί”, είπε.