Η μαζική στρατιωτική άσκηση του NATO “TRIDENT JUNCTURE 2018” έλαβε τέλος με τρομερά πλάνα και φωτογραφίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπου οι δυνάμεις της Συμμαχίας επιδεικνύουν το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανοτήτων τους.
Η Trident Juncture 2018 πραγματοποιείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην κεντρική και ανατολική Νορβηγία και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού, στη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων και του εναέριου χώρου στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, με την συμμετοχή 50,000 στρατιώτες, 10,000 οχήματα, 250 αεροσκάφη και 65 πλοία από 31 διαφορετικές χώρες.
Επισήμως, η άσκηση Trident Juncture του Νοέμβρη είχε ως σενάριο μια επίθεση από πλασματική χώρα σε κράτος – μέλος του NATO ή συμμάχων του, το οποίο ενεργοποιεί το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για συλλογική άμυνα.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, σε έναν από τους γείτονες της Μόσχας λίγους μήνες μετά τα τεράστια πολεμικά παιχνίδια της Ρωσίας στο Βοστόκ.
«Ο βασικός χώρος άσκησης είναι 1.000 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο Νορβηγός στρατηγός Rune Jakobsen, ο οποίος θα διευθύνει την άσκηση. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τους Ρώσους να φοβούνται ή να το βλέπουν ως κάτι άλλο εκτός από μια αμυντική άσκηση».
Ωστόσο, η Μόσχα δεν πτοήθηκε και προχώρησε σε διάφορες ενέργειες προκειμένου να στείλει μήνυμα στο NATO ότι και αυτή μπορεί να επιδείξει εξίσου ισχυρό μήνυμα αποτροπής αλλά και επιθετικής ικανότητας. Υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κοντά στο πεδίο όπου διεξήχθη η άσκηση, καθώς και δοκιμές πυραύλων έλαβαν μέρος την ίδια χρονική περίοδο, ήταν η αντίδραση της Ρωσίας.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου συχνά ανέφεραν πως η συγκέντρωση δυνάμεων του NATO στα ρωσικά σύνορα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα την ίδια στιγμή που γίνονται συζητήσεις για δημιουργία αμερικανικών βάσεων στη Γεωργία και την Πολωνία, ενισχύοντας έτσι το φοβικό σύνδρομο της Μόσχας που κάνει λόγο για περικύκλωση της από τους Δυτικούς.
Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, αυτή συνίστατο σε 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις στον αρκτικό κύκλο καθώς επίσης και επιτελικό προσωπικό σε προωθημένο στρατηγείο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, Ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις ικανότητες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξε η ελληνική εκπροσώπηση στην πιο σημαντική άσκηση του NATO εδώ και δεκαετίες.
Οι εξελίξεις στο διεθνές σύστημα μπορούν να μεταβάλλουν το status quo μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων – παικτών της σκακιέρας της διεθνούς πολιτικής. Η Ρωσία προχώρησε το Σεπτέμβριο στην άσκηση “VOSTOK 2018” με την συμμετοχή της Κίνας και άλλων συμμαχικών δυνάμεων της Ρωσίας, όπου έγινε από πλευράς τους μια πειστική προβολή ισχύος. Έτσι το NATO με την “Trident Juncture” προχώρησε και εκείνο σε μια επίδειξη ισχύος, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, σταθεροποιητικός παράγοντας είναι η ισορροπία ισχύος.
Δείτε τρομερά πλάνα από την άσκηση :