«Προσευχόμαστε στον Θεό» οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, όμως το οπλοστάσιο έχει αναβαθμιστεί και είναι έτοιμο, διαμήνυσε στην Τεχεράνη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ.
«Δεν υπήρξε ποτέ άλλη χώρα πιο προετοιμασμένη από τις ΗΠΑ για να εξαπολύσει στρατιωτικά πλήγματα», συνέχισε. «Αυτή θα ήταν η εύκολη λύση για μένα (…) να πλήξω 15 σημαντικούς στόχους στο Ιράν (…) θα έπαιρνε μόλις ένα λεπτό» και «θα ήταν μια πολύ κακή ημέρα για το Ιράν», εξήγησε. «Αλλά δεν είναι αυτό που προτιμώ, αν είναι εφικτό», πρόσθεσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι προτιμά τη συγκεκριμένη, διπλωματική, στρατηγική παρά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. «Νομίζω ότι οι (οικονομικές) κυρώσεις δουλεύουν. Η στρατιωτική (επιλογή) θα δούλευε επίσης. Αυτό είναι ένα πολύ σκληρό είδος νίκης», είπε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.
Λίγο νωρίτερα, ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η αυτοσυγκράτηση είναι «καλό πράγμα» και ότι δείχνει «δύναμη» και όχι αδυναμία.
«Οι αδαείς Αμερικανοί»
«Οι αδαείς Αμερικανοί και ο Σαουδάραβας μισθοφόρος τους, λένε ότι αυτό έγινε από το Ιράν (…) Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θέλουν να εξαπατήσουν τον κόσμο», είπε ο Ιρανός αγιατολάχ Αλαμολχοντά και συνέχισε:
«Ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν θα πυροδοτούσε μια αντίδραση που θα μετέτρεπε το Ισραήλ «σε στάχτες»!
Ο αγιατολάχ Αλαμολχοντά είναι ο επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής στο Μασχάντ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Αλλά, είναι, επίσης μέλος της Συνέλευσης που προτείνει, ελέγχει και έχει το δικαίωμα να καθαιρεί τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν!
Επιπλέον, ο υπερσυντηρητικός, σκληροπυρηνικός κληρικός αποκάλυψε τις επεκτατικές διαθέσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου η Τεχεράνη παρέχει, απροκάλυπτα, την υποστήριξή της σε ένοπλες οργανώσεις, λέγοντας ότι:
«Η Χασντ αλ Σαάμπι (σ.σ. σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής) στο Ιράκ, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Ανσαρουχάλ (όπως αποκαλεί η Τεχεράνη το κίνημα των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη), οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας στη Συρία, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς στην Παλαιστίνη, όλες τους είναι Ιράν», ανέφερε.
Χούτι: Πρόταση ανακωχής αν κι εφόσον
Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (20.9.2019) ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι (το αντίστοιχο του προέδρου της Δημοκρατίας), Μάχντι Μάσατ, ανακοίνωσε σε ομιλία του για την επέτειο της κατάληψης της υεμενικής πρωτεύουσας Σαναά, στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, ότι «σταματούν όλες οι επιθέσεις εναντίον του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας».
Ο Μάσατ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ριάντ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι των Χούτι, το Al – Massirah.
«Καλώ όλες τις εμπόλεμες πλευρές να δεσμευτούν σοβαρά σε πραγματικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μια εθνική συμφιλίωση, χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.
Ο σουνιτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει προς το παρόν απαντήσει σε αυτό το κάλεσμα.
Ο Μάσατ, πάντως, απείλησε ότι οι Χούτι «δεν θα διστάσουν να εξαπολύσουν μια περίοδο μεγάλης οδύνης» αν αγνοηθεί η πρότασή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ