Τραμπ: Δεν θα υπογράφω εγώ για να παίρνει όπλα από τη Ρωσία η Αίγυπτος!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας ότι χρησιμοποίησε αμερικανική βοήθεια για να αγοράσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, απειλώντας να μπλοκάρει -και γι αυτόν τον λόγο- το πρόγραμμα βοήθειας των Αμερικανών πολιτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

«Το αποκαλούν βοήθεια για την COVID αλλά δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την COVID», κατά τη γνώμη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός ότι στο κείμενο έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Καμπότζη και στη Μιανμάρ, αλλά και στον στρατό της Αιγύπτου, που όπως πρόσθεσε δηκτικά ο Τραμπ «θα πάει να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό» με τα χρήματα που θα λάβει.

Στηλίτευσε επίσης ότι το κείμενο συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση με εκατομμύρια δολάρια προγραμμάτων για «την προώθηση της δημοκρατίας και άλλα τέτοια» στο Πακιστάν, αλλά και τη χρηματοδότηση φορέων του πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Almasdarnews, η Αίγυπτος απέκτησε πρόσφατα ρωσικά αεροσκάφη Su-35, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής το 2021. Έχει επίσης αγοράσει πυραύλους και άλλους τύπους όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά το γεγονός ότι έλαβε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία χρόνια, ο αιγυπτιακός στρατός αύξησε τις αγορές του από τη Ρωσία, κάτι που τον κατέστησε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών όπλων στην Αφρική.

Σημειώνεται πω το σχέδιο που υιοθέτησαν οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί τη Δευτέρα, απαραίτητο για να ξαναμπεί στις ράγες η αμερικανική οικονομία, προβλέπει μεταξύ άλλων δαπάνες για την υποστήριξη των νοικοκυριών και των εταιρειών οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Αλλά δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας.

Ο Τραμπ άφησε να γίνει σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει το σχέδιο νόμου αν δεν γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / AFP / almasdarnews