Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν συχνά τόσο απροετοίμαστος για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες, ώστε να δέχεται οδηγίες για τα τηλεφωνήματά του στην διάρκεια της εξέλιξής τους από αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου, αλλά και συμβούλους του, προκειμένου να αποφευχθούν “εκτροχιασμοί».
Αυτό δήλωσε στο CNN μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων, την περίοδο που Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν ο Τζον Κέλι, ο οποίος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 2018.
Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η πρακτική αυτή εφαρμόζονταν και κατά την περίοδο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία καταγγέλθηκε από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και εξελίχθηκε στην βάση μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Οι διαρροές και ο εκνευρισμός του Τραμπ
Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι καθώς οι διαρροές στην διάρκεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στον πρόεδρο Τραμπ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου είχαν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στελεχών και συμβούλων στην διάρκεια της πραγματοποίησης των προεδρικών τηλεφωνημάτων, μειώνοντας τον αριθμό των στελεχών, που θα μπορούσαν να ακούσουν το περιεχόμενό τους.
Έτσι, ο κύκλος των ανθρώπων που γνωρίζουν τι συζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, έγινε μικρότερος.
Την περίοδο αυτή, μόνο περίπου τέσσερις αξιωματούχοι ακούνε τυπικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Τραμπ με τους ξένες ηγέτες.
Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του τομέα ευθύνης της αντίστοιχης γεωγραφικής περιοχής, στην οποία ανήκει η χώρα του ξένου ηγέτη.
Από την πρακτική αυτή, έχουν εξαιρεθεί τα ανεπίσημα τηλέφωνα που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο.
Τι αποκάλυψε ο Κέλι
Σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεφωνημάτων του προέδρου Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, την περίοδο της θητείας του Κέλι.
Ο Κέλι ήταν παρών στα τηλεφωνήματα, ενώ συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχονταν οδηγίες από στελέχη του Λευκού Οίκου, στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ο Κέλι απενεργοποιούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ώστε τα στελέχη που βρίσκονταν στον χώρο, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στον πρόεδρο Τραμπ ή να τον συμβουλεύσουν ώστε να αποφύγει να πει κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί.
“Ο Κέλι ήθελε πάντα μερικοί από εμάς να βρισκόμαστε εκεί στο (Οβάλ Γραφείο)…, ώστε να φροντίζουμε για την πρέπουσα πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων,” πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Στην διάρκεια του πρώτου χρόνου της προεδρίας Τραμπ, οι ξένοι ηγέτες είχαν συχνά αιφνιδιαστεί από τα τηλεφωνήματα αυτά, αλλά και από το προσωπικό στιλ του Τραμπ.
“Ο ίδιος θα μπορούσε να ξεφύγει από το θέμα μιλώντας (ασυνήθιστα) με τους ξένους ηγέτες για την έρευνα του Μάλερ. Αυτό ήταν άχρηστο και δεν βοηθούσε καθόλου,” εξήγησε η ίδια πηγή.
“Σε μερικές περιπτώσεις, ο ίδιος δεν έθετε τα γεγονότα με την σειρά που είχαν συμβεί και αναστάτωνε τους ξένους ηγέτες, [προκαλώντας σύγχυση] αναφορικά με τον ποιον μιλούσε.”
“Οι ίδιοι το καταλάβαιναν αυτό και προσαρμόζονταν, ενώ τα τηλεφωνήματα αυτά, δεν θύμιζαν σε τίποτα ένα κανονικό τηλεφώνημα μεταξύ προέδρων” περιέγραψε η ίδια πηγή.
Η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης
Την πρώτη περίοδο της παρουσίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αν το τηλέφωνο γίνονταν στο Οβάλ Γραφείο, επτά ή οκτώ στελέχη και σύμβουλοι θα ήταν μαζεμένοι γύρω από το προεδρικό γραφείο ή θα το άκουγαν. Οι οδηγίες από τους συμβούλους δίνονταν, καθώς υπήρχε μικρή πιθανότητα ο πρόεδρος Τραμπ να έχει κοιτάξει στο “προπαρασκευαστικό υλικό ενημέρωσης” πριν από το τηλεφώνημα.”
“Βρισκόμασταν εκεί για να τον κατευθύνουμε σε πραγματικό χρόνο, καθώς ήταν ασυμβίβαστος στην προετοιμασία πριν από το τηλεφώνημα,” πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι “αν ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να πει κάτι, δεν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το ακουστικό.”
Δεν υπήρχε τρόπος να τον σταματήσεις. Ωστόσο, όταν υπήρχε κάποιο κενό εξαιτίας της μετάφρασης που έπρεπε να γίνει, ο Κέλι μπορούσε να απενεργοποιήσει το ακουστικό και τα στελέχη που ήταν στον χώρο, να καθοδηγήσουν τον πρόεδρο,” πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια πηγή δεν άκουσαν ποτέ κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ως “προβληματική,” όπως χαρακτηρίζεται το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο στην καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, υπήρξαν περιστατικά που προκαλούσαν “πολιτική ενόχληση” και ήταν “απρεπή” στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων, ενώ αυτά είχαν “διπλωματικές συνέπειες.”
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters