Μια «τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε χθες Δευτέρα το πρωί στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.
Η κινεζική αστυνομία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους που επιτέθηκαν χθες Δευτέρα το πρωί με μαχαίρια εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών κτιρίων σε δύο πόλεις της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.
Μια ομάδα ανθρώπων οπλισμένων με μαχαίρια επιτέθηκε πρώτα εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Ελίσκου στην κομητεία Σάτσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή η οποία επικαλείται την τοπική αστυνομία. Στη συνέχεια οι δράστες πήγαν στη γειτονική πόλη Χουάνγκντι και επιτέθηκαν εναντίον πολιτών, ενώ λεηλάτησαν και πυρπόλησαν έξι οχήματα.
«Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες μέλη της συμμορίας», ανέφερε το Νέα Κίνα. Μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια «οργανωμένη και προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Μεταξύ των νεκρών είναι Ουιγούροι, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαν, στην οποία ανήκει η πλειονότητα του πληθυσμού της Κίνας, επεσήμανε. Η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος του μήνα του ραμαζανιού, το οποίο οι αρχές της Σιντζιάνγκ προσπάθησαν να αναγκάσουν τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν.
Η κομητεία Σάτσε, που είναι γνωστή και με το όνομα Γιαρκάντ που της αποδίδουν οι Ουιγούροι, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιντζιάνγκ όπου ζουν πολλά μέλη της μειονοτικής ομάδας και η οποία συνορεύει με το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ πολλές βίαιες επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται από την κινεζική κυβέρνηση σε Ουιγούρους ισλαμιστές αντάρτες που ομιλούν μια Τουρκική διάλεκτο και επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.
Σύμφωνα με ο πρακτορείο Ρόιτερς, θεωρείται βέβαιο ότι Ουιγούροι εξτρεμιστές έχουν μεταβεί στο Ιράκ για εκπαίδευση και έχουν διεισδύσει σε ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή.
Η Κίνα παρακολουθεί το φαινόμενο με ανησυχία καθώς φοβάται την κλιμάκωση τρομοκρατικών επιθέσεων ή και ακόμη μιας αυτονομιστικής εξέγερσης στα δικά της εδάφη. Σύμφωνα με τον κινέζο διπλωμάτη Wu Sike, «Αφού επιστρέφουν στη χώρα τους, αυτοί οι εξτρεμιστές αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή»
Αν και οι ξένοι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Ουιγούροι ισλαμιστές δεν έχουν ακόμη τη δύναμη και την οργάνωση που τους προσάπτει το Πεκίνο, είναι αξιοσημείωτη η εξάπλωση τους σε χώρες όπως είναι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τώρα το Ιράκ και η Συρία, ενώ ο Κινέζος διπλωμάτης Wu εκτιμά ότι περίπου 100 από αυτούς μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών.
πηγή: ΑΠΕ, REUTERS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ρωσία – Κίνα μια δύναμη πυρός στη θάλασσα της Νότιας Κίνας